Nauka

Sarkofag iz rimskog doba otkriven na plaži u Bugarskoj: Prvi ga primetio bivši policajac

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

18:21

Sarkofag iz rimskog doba otkriven na plaži u Bugarskoj: Prvi ga primetio bivši policajac
Sarkofag iz rimskog doba otkriven na plaži u Bugarskoj: Prvi ga primetio bivši policajac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Antički sarkofag iz rimskog doba slučajno je otkriven na plaži u blizini odmarališta Sveti Konstantin i Jelena u Varni, saopštilo je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bivši policajac primetio je sarkofag u blizini novoizgrađenog, ali još uvek nefunkcionalnog kompleksa i prijavio ga Petom regionalnom odeljenju-Varna, prenosi Novinite.

Uvid u lokalitet izvršili su stručnjaci Arheološkog muzeja i predstavnik Glavne uprave "Inspekcije za zaštitu kulturnog nasleđa" pri Ministarstvu kulture. Zaključili su da sarkofag datira iz rimskog doba, tačnije iz II-III veka nove ere, sa bogatom reljefnom dekoracijom.

Dimenzije sarkofaga su približno 90x235x75 cm, a dekoracija je ukrašena vencima, životinjskim glavama, rozetama, labrisom (sekirom sa dve oštrice) i drugim slikama.

Teški artefakt je prevezen u Arheološki muzej u Varni na dalje ispitivanje.

Iz MUP-a Bugarske nisu izneli dodatne detalje kako je sarkofag završio na plaži. Slučaj je prijavljen Okružnom tužilaštvu u Varni, a uviđaj je u toku.

Prema pisanju bugarskog lista "24 sata", sarkofag je možda bio namenjen za upotrebu kao sto, jer je pronađen sa modernim mermernim poklopcem sa tri niše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin