Nauka

Kliničko istraživanje: Za prevenciju HIV-a potrebne dve injekcije godišnje

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

15:00

Kliničko istraživanje: Za prevenciju HIV-a potrebne dve injekcije godišnje
HIV - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U okviru kliničnog istraživanja o prevenciji infekcije HIV-om, naučnici američke farmaceutske kompanije Gilead Sciences testirali su novu formulaciju profilakse pre izlaganja na HIV-negativnim ženama i tinejdžerkama uzrasta od 16 do 25 godina u Južnoj Africi i Ugandi i otkrili da lek lenakapavir značajno umanjuje rizik od zaraze.

Ispitivanje faze III je upoređivalo injekciju antivirusnog leka lenakapavir dva puta godišnje sa široko korišćenom dnevnom PrEP pilulom koja sadrži dva različita antivirusna leka, prenosi Sajns njuz.
Nije bilo novih infekcija među više od 2.100 žena i devojčica koje su primale lenakapavir dva puta godišnje, objavili su istraživači kompanije Gilead Sciences danas u časopisu New England Journal of Medicine. 

Bilo je 16 novih infekcija među 1.100 žena koje su svakodnevno uzimale PrEP pilulu Truvada, prvu opciju PrEP, koja je postala dostupna 2012. Mlade žene i adolescentke iz podsaharske Afrike spadaju u grupu sa visokim rizikom od infekcije HIV-om.

Prema Zajedničkom programu Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, od 4.000 mladih žena i adolescentkinja starosti od 15 do 24 godine koje su se zarazile HIV-om 2023. godine oko 75 odsto je bilo iz podsaharske Afrike.

Studije su otkrile da su mlade žene i tinejdžerke spremne da uzimaju PrEP, ali da postoje prepreke za korišćenje preventivnog leka usled stigme kada je u pitanju HIV.

Neke žene se strahuju da će, uzimajući lekove, drugi pretpostaviti da su HIV pozitivne.

''Korišćenje PrEP-a, posebno stalna i dosledna upotreba, dovodi se u pitanje od strane partnera, vršnjaka i zajednice, javlja se ograničeno razumevanje ili prihvatanje sopstvenog rizika i nepotpuno znanje i komunikacija pružaoca usluga", kaže epidemiolog Amrita Rao.

Ona je upozorila da lenakapavir, iako je obećavajući lek, možda neće da reši problem usled procedura oko odobravanja leka i isporuke. Rezultati ove studije su takođe danas predstavljeni na Međunarodnoj konferenciji o sidi u Minhenu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin