Nauka

Ruski naučnici proučavaju ostatke vuka zamrznutog u permafrostu pre 44 hiljade godina

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2024

-

13:00

Ruski naučnici proučavaju ostatke vuka zamrznutog u permafrostu pre 44 hiljade godina
Ruski naučnici proučavaju ostatke vuka zamrznutog u permafrostu pre 44 hiljade godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U regionu Jakutija na dalekom severu Rusije, lokalni naučnici vrše autopsiju i proučavanje ostataka vuka zamrznutog u permafrostu pre oko 44.000 godina, saopšteno je danas iz Akademiji nauka Jakutije.

Telo vuka pronađeno je slučajno od strane lokalnih lovaca u Abiskom okrugu Jakutije 2021. godine i sada se detaljno analizira i proučava, prenosi Reuters.

"Ovo je prvi put u svetu da je pronađen ostatak kasno-pleistocenskog predatora. Starost ostataka vuka je procenjena na oko 44.000 godina. Do sada nije bilo takvih pronalazaka", rekao je Albert Protopopov, šef odseka za proučavanje faune ledenog doba pri Akademiji nauka Jakutije.

Locirana između Arktičkog okeana i dalekog istoka Rusije, Jakutija je ogromno područje prekriveno močvarama i šumama, sa velikim delovima teritorije pod permafrostom gde zimske temperature padaju i do minus 64 stepena Celzijusa.

"Obično pronalazimo biljojede koji su se zaglavili u močvarama, smrzli se i relativno dobro očuvani sačekali da ih pronađemo. Ali ovo je prvi put da je pronađen veliki mesožder", rekao je Protopopov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin