Nauka

Misteriozna struktura u Gizi, nadomak Velike piramide, iznenadila naučnike

Komentari

Autor: Live Science

15/05/2024

-

19:22

Misteriozna struktura u Gizi, nadomak Velike piramide, iznenadila naučnike
Misteriozna struktura u Gizi, nadomak Velike piramide, iznenadila naučnike - Copyright AP/Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Arhelozi su u Egiptu otkrili misterioznu strukturu u tlu ispod groblja u Gizi, u kom su u prošlosti sahranjivali članove kraljevskih porodica i visoke zvaničnike. 

Mnogi grobovi su imali nadgrobnu spomenike ili građevine od cigle sa ravnim krovovima poznatim kao "mastabe", međutim, postoji deo u sredini groblja u kom nije pronađeno nijedno nadzemno grobno obeležje. Naučnici su zato odlučili da zavire ispod površine zahvaljujući tehnici poznatoj kao elektrotomografija.

Tim je tako otkrio anomaliju na oko dva metra ispod površine i pronašao strukturu u obliku slova L dugačku najmanje deset metara, navodi naučni tim u radu objavljenom u časopisu "Archaeological Prospection". 

O kakvoj strukturi je reč, otkriće nakon iskopavanja koje je u toku, potvrdio je za Live Science Motojuki Sato, profesor Centra za severoistočne azijske studije Tohoku univerziteta u Japanu. 

Prema njegovom mišljenju, struktura ne može biti prirodan fenomen, jer je previše "oštrog oblika".

Piter der Manuelian, profesor egiptologije Harvard univerziteta koji nije učestvovao u studiji rekao je za Live Science da je reč o interesantnom području, koje nije istraživano, upravo zato što na njemu nije bilo većih građevina.

U Gizi postoje kapele sa žrtvenicima u obliku slova L, ali su obično nadzemne, objašnjava on.

"Nisam siguran šta ova anomalija predstavlja, ali je sigurno vredna daljeg istraživanja", smatra stručnjak.

Na ovom istraživanju rade naučnici Higaši Nipon međunarodnog univerziteta, Tohoku univerziteta, kao i egipatskog Nacionalnog istraživačkog instituta za astronomiju i geofiziku.

Komentari (0)

Magazin