Istorija

Ajnštajnovo pismo Ruzveltu o atomskoj bombi biće ponuđeno na aukciji za četiri miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

11:38

Ajnštajnovo pismo Ruzveltu o atomskoj bombi biće ponuđeno na aukciji za četiri miliona dolara
Ajnštajnovo pismo Ruzveltu o atomskoj bombi biće ponuđeno na aukciji za četiri miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pismo Alberta Ajnštajna u kojem je upozorio tadašnjeg predsednika SAD Frenklina Ruzvelta da bi nacisti u Nemačkoj mogli da iskoriste nuklearna istraživanja kako bi izumeli atomsku bombu biće u septembru ponuđeno na aukciji kuće "Christie's" za četiri miliona dolara.

U pismu koje je sastavio zajedno sa kolegom Leom Silardom, slavni naučnik je upozorio da nemačka vlada aktivno podržava nuklearna istraživanja i da bi mogla da proizvede “izuzetno moćne bombe” poput onih koje su SAD kasnije i upotrebile krajem Drugog svetskog rata, preneo je Guardian.

On je pozvao američku vladu da preduzme iste korake, a Ruzvelt je odgovorio formiranjem komiteta koji je bio prethodnica Menhetn projekta na čijem čelu je stajao Džej Robert Openhajmer i koji je proizveo bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Ajnštajnovo pismo čuva se u Ruzveltovoj biblioteci i muzeju u Hajd parku u Njujorku, a na prodaju kod "Christie's" biće ponuđena njegova kraća verzija koja je činila deo kolekcije pokojnog suosnivača kompanije Microsoft, Pola Alena.

Alen je bio pasionirani kolekcionar čija kolekcija umetničkih dela je nedavno prodata u istoj aukcijskoj kući za 1,6 milijardi dolara.

Guardian podseća da je posredstvom "Christie's" 2018. već prodato jedno Ajnštajnovo pismo i to za gotovo tri miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin