Aktuelno iz kulture

Definitivno određen domaćin Evrovizije 2023. godine

Komentari

Autor: BBC

25/07/2022

-

13:39

Definitivno određen domaćin Evrovizije 2023. godine
Definitivno određen domaćin Evrovizije 2023. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pesma Evrovizije održaće se naredne godine u Velikoj Britaniji, javlja BBC.

Kako navodi britanski javni servis, u organizaciju događaja biće uključeni predstavnici iz ukrajinskog UA: PBC, kako bi uključili njihove motive u samo takmičenje.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, inače, zahvaljujući predstavniku Semu Rajderu i njegovoj pesmi "Space Man" zauzelo drugo mesto ove godine na Pesmi Evrovizije.

Za sada još nije poznato u kom britanskom gradu će takmičenje biti održano, ali su Glazgov, Mančester i Bristol potvrdili da su zainteresovani da organizuju najveći muzički događaj u Evropi.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) već je ranije utvrdila da se takmičenje ne može održati u Ukrajini, uprkos tome što su predstavnici te zemlje - Kalush Orchestra - pesmom "Stefania" odneli pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji.

"Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, UA:PBC ne ispunjava bezbednosne i operativne garancije da kao domaćin organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije", saopštila je tada EBU navodeći kao razlog ratna zbivanja u Ukrajini.

Odmah je saopšteno i da počinju pregovori sa drugoplasiranom Velikom Britanijom da preuzme ulogu domaćina, ali BBC sve do sada to nije potvrdio.

Poslednji put se desilo da pobednik ne preuzme organizaciju sledećeg muzičkog takmičenja na sebe davne 1980. godine, kada je takmičenje održano u Hagu u Holandiji, umesto u Izraelu, jer je ta zemlja već dva puta zaredom pobedila - 1978, a zatim ponovo 1979. 

profimedia

 

Međutim, vredi napomenuti da u prvim godinama od osnivanja Evrovizije nije obavezno važilo pravilo da takmičenje ugosti prošlogodišnji pobednik, pa se više puta dogodilo da organizaciju preuzmu neke druge zemlje. 

Više o takvim slučajevima možete pročitati u odvojenom tekstu.

"Tradicija solidarnosti"

Mikola Černititski, predsednica upravnog odbora ukrajinskog javnog servisa, saopštila je da se sledeća Evrovizija "neće održati u Ukrajini, ali će biti podrška Ukrajini". 

"Zahvalni smo našim partnerima iz BBC što su sa nama pokazali solidarnost. Sigurna sam da ćemo zajedno uspeti da dodamo ukrajinski duh u ovaj događaj i još jednom ujedinimo Evropu oko zajedničkih vrednosti mira, podrške, slavljenja različitosti i talenta", saopštila je ona.

Logo Evrovizije 2023. trebalo bi da bude predstavljen u narednim nedeljama, a prema pisanju zvaničnog portala tog takmičenja, biće simbol saradnje između domaćina i ovogodišnjih pobednika.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada je organizovalo Evroviziju čak osam puta, od čega je grad domaćin četiri puta bio London, a po jednom Edinburg, Brajton i Harogejt.

Komentari (0)

Kultura