Aktuelno iz kulture

"Naučni kuvar" pred publikom Međunarodnog Sajma knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2024

-

19:42

"Naučni kuvar" pred publikom Međunarodnog Sajma knjiga
Promo/Tanja Drobnjak - Copyright Promo/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Knjigu za decu i roditelje, "Naučni kuvar", autorka Zorana Kurbalija Novičić potpisivala je ove subote na 67. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

"Naučni kuvar", u izdanju Kreativnog centra koji je ilustrovao Mladen Anđelković, zamišljen je kao zajednička aktivnost za decu i roditelje, kao sjajan način da se vreme upotpuni na zanimljiv ali u isto doba način koji će podstaći učenje i primenu naučnih veština, razviti fokus i kreativno razmišljanje najmlađih.

"Naučni kuvar nastajao je tokom poslednjih 14 godina mog roditeljstva. Igrala sam se sa decom, kojih sada ima troje, i davala im slobodu da dotaknu, prospu, omirišu, probaju. To je prednost rada u kuhinji, svi sastojci su jestivi.Deca su postala i prilično aktivna u kuhinji postavljajući pitanja poput: a zašto se led topi; a kako to da mleko moze da se pokvari; a odakle hlebu te rupice. I tako sam ja, radoznala naučnica, počela recepte da pretvaram u naučne oglede. Nije kod nas to bilo smuti pa prospi, mi smo postavljali hipoteze pa pokušavali da ih dokažemo ili opovrgnemo eksperimentima. Rezultat je uvek bio ukusan, bez obzira na to da li je hipoteza dokazana. Upravo tako je nastao Naučni kuvar", objašnjava autorka, Zorana Kurbalija Novičić.

Promo/Tanja Drobnjak

 

U knjizi se nalaze recepti za spremanje ukusnih jela ali i uputstva za istraživanje naučnih pojava koje se lako, kroz primer, mogu sresti i objasniti u svakoj kuhinji.

Od pravljenja domaćih karamela, uzgajanja kvasca, preko zdravih varijanti čipsa, do mafina, turšije, vanilica, smutija i mekog hleba, "Naučni kuvar" je tu da motiviše timski rad i podstakne samostalnost i samopouzdanje kod dece. Kroz igru u kuhinji ideja je da najmlađi, uz vođstvo roditelja, nauče da paze na rokove namirnica, analiziraju sastav, naprave prirodan rastvor za čišćenje, ali i posle eksperimenta sve raspreme. Roditelji, bake i deke, kao i deca, ne moraju imati nikakvo naučno a ni kulinarsko, predznanje jer je u knjizi sve detaljno opisano, po koracima.

"Naučni kuvar" (ilustrovao Mladen Anđelković, dizajnirao Dušan Pavlić) dobio je diplomu ULUPUDS-a za likovnu opremu knjige za decu na 67. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

Zorana Kurbalija Novičić je naučnica, mama, istraživačica i prva dobitnica prestižne Marija Kiri stipendije u Srbiji (2015). Ovu naučnu komunikatorku i doktorku genetike, javnost je upoznala davne 2007. godine posredstvom Festivala nauke u Beogradu, a potom i Noći istraživača. Rođena je u Beogradu 1979. godine, gde je završila gimnaziju i doktorirala na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Sa suprugom i troje dece živi i radi u Upsali, Švedskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura