Aktuelno iz kulture

Gojković: Nova stalna postavka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu daće dodatni podstrek razvoju kulturne scene Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

22:34

Gojković: Nova stalna postavka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu daće dodatni podstrek razvoju kulturne scene Srbije
Gojković: Nova stalna postavka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu daće dodatni podstrek razvoju kulturne scene Srbije - Copyright TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je novu stalnu postavku povodom 177 godina postojanja Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Ona je naglasila da će ova postavka "Revizija kolekcije Galerije Matice srpske“ dati dodatni podstrek razvoju kulturne scene Srbije.

TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

"Ovo je važan dan za ustanovu koja 180 godina čuva našu istoriju i gde magija kulture živi sedam dana u nedelji. Otvaranjem nove stalne postavke ulazimo u jedan novi period života galerije. Sigurna sam da će dati dodatni podstrek razvoju kulturnoj sceni Srbije“, kazala je Gojković.

Ona je naglasila i da su stalne postavke mesta u kojima se na najslikovitiji način mogu predstaviti tradicionalne vrednosti, a da nova stalna postavka suptilno balansira između tradicionalnih galerijskih i inovativnih pristupa. 

Predsednica Pokrajinske vlade je ukazala na to da stalne postavke umetničkih muzeja predstavljaju autentičnu sliku nacionalnog i kulturnog identiteta i da su najbolji reprezenti vrednosti i osobenosti naroda kome pripadaju.

"Nova vizija Galerije bazirana je na reviziji bogate kolekcije od 12.000 umetničkih predmeta. Odabirom blizu 450 predmeta nastalih u rasponu od 16. do 21. veka, kroz 23 teme, podjednako su predstavljeni istorija Matice srpske i srpske umetnosti, najbolje iz njene kolekcije i iz celokupne nacionalne kulturne baštine“, navela je Gojković i podsetila na to da je kao ministar kulture bila u prilici da podrži ovaj projekat i doprinese njegovoj realizaciji.

TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

Ona je naglasila da je ovo je svetao primer važnosti ulaganja u unapređenje uslova čuvanja i izlaganja nacionalnog muzejskog blaga.

Gojkovićeva je poručila da je sigurna da će i Vlada Srbije i Pokrajinska vlada nastaviti da kroz ulaganja u rekonstrukcije i adaptacije muzejskih zgrada, kulturu i umetnost učini privlačnijom i što bližom najširoj javnosti.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da su novoj stalnoj postavci puno doprineli spoljni saradnici.

"Na početku smo imali jedan muzički uvod koji je slika onoga što ćemo prezentovati danas. Spoj svega u jednu novu interpretaciju. Baš kao što je i naša postavka koju danas postavljamo. Revizija svega onoga što smo postigli“, rekla je Palkovljević Bugarski.

TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

Prema rečima predsednika Matice srpske Dragana Stanića, Galerija Matice srpske ostvaruje velike rezultate. 

Stanić je istakao da galerije svedoče o prohujalim životima, te da se tamo odlazi da spoznamo suštinu našeg bića. Prema njegovim rečima, galerije su i mesto sublimirane lepote, gde spada i ono što ne pripada pozitivnom viđenju lepote.

Na svečanoj sednici dodeljene su i zahvalnice Kluba prijatelja GMS, a sve uz muzički program pijanistkinje Rite Kinke.

Program otvaranja nove stalne postavke traje 24 časa, a galerija je za posetioce otvorena od 20 časova.

Postavka "Revizija kolekcije Galerije Matice srpske“ predstavljena je kroz 23 modula, skupljajući najznačajnija dela iz istorije Galerije Matice srpske, ali i ostale kulturne baštine Srbije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura