Društvo

Otvorena izložba "Sport u fokusu", Žiofre dodelio nagrade za najbolje fotografije

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

23:38

Otvorena izložba "Sport u fokusu", Žiofre dodelio nagrade za najbolje fotografije
Otvorena izložba "Sport u fokusu", Žiofre dodelio nagrade za najbolje fotografije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Sport u fokusu", koju je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Francuskim institutom u Srbiji, Politikinim Zabavnikom i Erazmus studentskom mrežom Srbija, otvorena je večeras u Evropskoj kući u Beogradu i tom prilikom je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre dodelio nagrade za najbolje fotografije.

Sedmočlani žiri odabrao je tri pobedničke fotografije od gotovo 400 pristiglih na konkurs, a na izložbi je predstavljeno 19 najboljih radova.

Prvo mesto na konkursu "Sport u fokusu" osvojio je Dragan Leleš za fotografiju "Maraton 5", drugo mesto je pripalo Davidu Damnjanoviću sa fotografijom "Trideseti deo sekunde", a treće mesto je zauzela Mina Delić sa fotografijom "Hodajuća meta".

Autori tri najbolje fotografije dobili su od Žiofrea vaučere za kupovinu elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti 1.000, 500 i 300 evra. Takođe, prvonagrađena fotografija biće objavljena u Politikinom Zabavniku.

"Želeo bih da zahvalim svim partnerima, ova godina je olimpijska, sport je bio u fokusu. Svi smo sa velikom pažnjom pratili OI, POI, mnogi fotografi su išli u Pariz da fotografišu Igre. Ovde možemo da vidimo fotografije koji su oni tamo napravili, takođe i fotografije koje su fotografi širom Srbije uslikali. Ove godine su nam u fokusu dve stvari, sport i kreativnost", rekao je Žiofre.

On je dodao da fotografije svedoče o velikoj kreativnosti fotografa koji su ih uslikali.

"Možemo da vidimo razne stvari na njima, napor sportista, trenutke radosti i sreće, timski duh koji je prisutan. Oni su uspeli da uhvate momente i da ih podele sa svima nama koji nismo bili tamo. Ove fotografije pokazuju kako su ovi kreativni uspeli da naprave umetnost. Čestitam svima koji su učestvovali na ovom konkursu", izjavio je ambasador EU u Srbiji.

Član žirija Andrej Isaković je zahvalio organizatorima na ideji i dodao da se nada da će u budućnosti biti sličnih konkursa.

"Od 400 pristiglih fotografija, u nekoliko krugova žiriranja došli smo do izbora. Nadam se da vam se dopada i da reprezentuje ideju konkursa, čestitam svima", rekao je Isaković.

Najbolje sportske fotografije nastale u Srbiji ili tokom Olimpijskih igara u Parizu osnova su foto konkursa "Sport u fokusu".

Žiri su činili fotograf Agencije Frans-Pres Andrej Isaković, džudistkinja i predstavnica Olimpijskog komiteta Srbije Marica Perišić, Bojan Jaćimović iz Paraolimpijskog komiteta Srbije, Karoline Sote iz Francuskog instituta u Srbiji, Aleksandar Kelić iz Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Igor Rill iz Politikin zabavnik i Dimitrije Prokopović iz Erazmus studentske mreže Srbija.

Tri pobedničke fotografije, kao i 16 fotografija koje su ušle u najuži izbor, biće izložene u Evropskoj kući u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu i Nišu.

Komentari (0)

Srbija