Aktuelno iz kulture

Holandija se ipak vraća na Evroviziju: Jost Klajn odbio da je ponovo predstavlja

Komentari

Autor: Euronews

25/10/2024

-

10:30

Holandija se ipak vraća na Evroviziju: Jost Klajn odbio da je ponovo predstavlja
Holandski predstavnik na Pesmi Evrovizije 2024. - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Holandija će ipak učestvovati u Evroviziji sledeće godine, koja će se održati u Bazelu u Švajcarskoj, ali je ovogodišnji predstavnik Jost Klajn odbio da ponovo predstavlja svoju zemlju, piše Euronews.

Holandski javni servis "Avrotros", koji je pretio da će se povući iz budućih takmičenja nakon Klajnove diskvalifikacije ove godine zbog incidenta na probi, objavio je da je zadovoljan novim pravilima organizatora i da će se ipak vratiti na Evroviziju.

"Nakon više meseci pregovora i konsultacija, javni servis je dobio dovoljno garancija Evropske radiodifuzne unije da će biti primenjene strukturalne promene na muzičkom festivalu", stoji u saopštenju servisa.

Izdanje koje će biti održano u Bazelu 2025. imaće "značajno manje" snimanja iz kulisa, kao i menadžera za bezbednost i bezbedan prostor za izvođače, navode oni.

Ove godine Klajn je ušao u sukob sa ženom iz produkcijskog tima, zato što je navodno odbijala da prestane da ga snima nakon njegovog odlaska sa bine, na šta on nije dao svoj pristanak. 

Ona je kasnije tvrdila da joj je Klajn pretio, a takmičar je prvi put u istoriji Evrovizije diskvalifikovan nedugo pre finala. 

Prinskrin/Youtube/Eurovision Song Contest

 

Holandski javni servis bio je nezadovoljan tom odlukom i smatrao je odluku Evropske radiodifuzne agencije i domaćina Švedske neosnovanom i preuveličanom, a pretio je i da će se povući sa budućih takmičenja, ukoliko se ne uvedu nova pravila koja više štite izvođače.

Klajn, koji je ove godine konkurisao za Pesmu Evrovizije sa numerom "Europapa" važio je za jednog od favorita, ali je pobedu na kraju odneo Švajcarac "Nemo" sa pesmom "The Code". 

Iako mu je servis nudio da ponovo predstavlja svoju zemlju, on je to odbio. 

Kada je Švedska zatvorila istragu koja je pokrenuta protiv njega zbog incidenta na Evroviziji, on je mišljenje o celom slučaju izneo na Instagramu:

"Poslednjih nekoliko meseci su bili užasni. Iako volim da nastupam bilo gde na svetu, nešto nije bilo kako treba. Zašto smo morali tako dugo da čekamo na odgovor? Svakog dana sam se osećao nesigurno, iako sam znao istinu. Nema slučaja protiv mene, zato što slučaja nikad nije ni bilo. Trebalo bi da se brinemo jedni o drugima, podržavamo se međusobno i treba svi da se okupimo. Kompanije samo žele da zaštite svoj novac, a mene su koristili kao štit. Selo protiv grada... E pa pogodite? Ljubav uvek pobeđuje! Verujte u proces! Iako sam izgubio svaku nadu", napisao je muzičar.

"Avrotros sada traži novog predstavnika i poziva zainteresovane izvođače da se prijave do 22. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura