Aktuelno iz kulture

Darko Bajić: Nadam se Balkanskom festivalu filmske režije sledeće godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

11:04

Darko Bajić: Nadam se Balkanskom festivalu filmske režije sledeće godine
Darko Bajić: Nadam se Balkanskom festivalu filmske režije sledeće godine - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Darko Bajić umetnički je direktor manifestacije "Godišnja nagrada reditelja" koja će se održati 16. i 17. oktobra u Novom Sadu, na kojoj će se za priznanja boriti više od 40 filmova i 30 serija iz zemalja bivše Jugoslavije.

Bajić je rekao da je organizovanje ovakve manifestacije važno jer smatra da je "profesija reditelja u ovom trenutku skrajnuta, u vihoru digitalne tehnologije, kada je celi svet pomislio da može da bude reditelj". 

"Stvorili smo koncept festivala u kome smo pre svega želeli da se bavimo temama koje su izuzetno bitne i važne kada je u pitanju filmska režija i uopšte kinematografije", naglasio je Bajić.

Prema njegovim rečima, manifestacija ima panele koje govore o zakonu o autorskim pravima, zatim da li industrija hiperprodukcijom televizijskih serija na loš način utiče na rediteljsku kreaciju i slično.

Bajić je dodao da će pričati i o vrlo aktuelnoj temi digitalizacije starih filmova sa trake, kao i pitanju standarda kako se pravi remastering za prikazivanja na televiziji.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

"Ne možemo prikazivati nešto što je izbledelo i što je rađeno na 'telekinu' od pre 40-50 godina. To je daleko prevaziđena stvar", upozorio je Bajić.

Prema njegovim rečima, kada je reč o novim filmovima koji se rade najsavremenijim digitalnim kamerama, kao u 4K formatu, njih nije dovoljno pohraniti na 60, 70 gigabajta, već je neophodno bar 400, 500 gigabajta.

"Mnogi filmovi koji su rađeni u poslednjih desetak, petnaestak godina ostavljeni su (Jugoslovenskoj) kinoteci u rezoluciji koja neće biti upotrebljiva u narednih 20 godina", upozorio je Bajić.

Pored panela, važan trenutak će biti potpisivanje ugovora sa organizacijama za zaštitu autorskih prava iz Slovenije, Hrvatske i našom UFUS-AFA zaštitom.

"Dugo sarađujemo sa organizacijama za zaštitu autorskih prava, a hoćemo u stvari da jednim drugima da pomožemo u trenucima kada dođe do problema", naglasio je reditelj.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

Bajić je istakao da se "pored svih ovih važnih tema", održava i skup predstavnika Asocijacije filmskih reditelja Balkana. 

"To je u stvari početak razgovora i sednice, malog kongresa, koji će u stvari da razmatra o svim ovim problemima. Oni će biti uključeni i u ovim panelima o kojima sam pričao", naveo je Bajić.

Prema njegovim rečima, potrebno je stvoriti profesionalnu simbiozu, a s druge strane i započeti "priču o novom Balkanskom festivalu režije, koji treba da se održi sledeće godine u junu". 

Kako je najavljeno, na gala svečanosti "Godišnje nagrade reditelja" 17. oktobra reditelju Stoletu Popovu iz Severne Makedonije biće uručena počasna nagrada “Živojin Žika Pavlović” za promociju kinematografije Balkana u svetu.

Kao osnivač "Godišnje nagrade reditelja" sa Darjom Bajić Božović, Urošom Tomićem i Nenadom Pavlovićem, Bajić je najavio da će i sledeće godine nastaviti sa dodelom nagrada, a nada se i Balkanskom festivalu filmske režije. 

Komentari (0)

Kultura