Aktuelno iz kulture

Završeni radovi u Centru za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

20:05

Završeni radovi u Centru za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara
Završeni radovi u Centru za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara - Copyright EU za kulturno nasleđe i turizam/Mikica Andrejić

veličina teksta

Aa Aa

Na lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara danas je održana ceremonija završetka radova Centra za posetioce, koji je izgrađen u okviru projekta EU za kulturno nasleđe i turizam. 

Izgradnja Vizitor centra, površine 600 metara kvadratnih, finansirana je sredstvima Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke ukupne vrednosti 4,1 milion evra, a sprovela ju je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Nikola Selaković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije je istakao da se otvaranje Centra za posetioce očekuje u decembru ove godine, a da će u opremanje u saradnji sa ministarstvom turizma i omladine biti uloženo 25 miliona dinara.

EU za kulturno nasleđe i turizam/Mikica Andrejić

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je naglasio da je neverovatno iskustvo koračati na mestu stopa rimskih imperatora i da je obaveza cele Evrope da ovaj lokalitet bude zaštićen i očuvan za buduće generacije i dodao da je Evropa naša kuća.

Majer Vithauzen, zamenik ambasadorke Nemačke naveo je da je ovo, jedino arheološko nasleđe iz Srbije na listi UNESKO-a, od značaja za celu Evropu i svet.

EU za kulturno nasleđe i turizam/Mikica Andrejić

 

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da je uz podršku partnera dosanjan san i najavio da će u narednim godinama uz podršku Evropske unije biti izgrađen i "Park rimskih inperatora".

U protekloj godini kasnoantički lokalitet Feliks Romulijanu posetilo je oko 50 hiljada ljudi, a samo u prvih osam meseci ove godine više od 40.000 turista.

Selaković: Važno da se naše kulturno-istorijsko nasleđe predstavi na pravi način

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na obeležavanju završetka radova na izgradnji Centra za interpretaciju kulturnog nasleđa arheološkog nalazišta Feliks Romulijana da su ovim poduhvatom  EU i nemački partneri pokazali koliko je važno da se naše kulturno-istorijsko nasleđe predstavi na jedan pravi i kvalitetan način ne samo Srbiji, već čitavoj Evropi i celom svetu.

Izgradnja Centra urađena je u okviru projekta "EU za kulturno istorijskog nasleđe i turizam" koji implementira Nemačka razvoja agencija GIZ.

EU za kulturno nasleđe i turizam/Mikica Andrejić

 

Naglašavajući da su snovi postali java zahvaljujući ozbiljnoj politici koju naša država vodi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i evropskim partnerima koji su prepoznali značaj i pomogli realizaciju ove investicije, Selaković je izrazio uverenje da će opremljen Vizitorski centar sa svim sadržajima biti otvoren u decembru ove godine, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Ako budemo dovoljno dobro radili na predstavljanju Feliks Romulijane, siguran sam da će ovaj projekat biti i isplativ i održiv. Naš cilj je da radimo podjednako na privlačenju i domaćih i inostranih turista, a za manje od tri godine, naša zemlja je domaćin prestižne međunarodne izložbe EKSPO što je prilika za predstavljanje čitavom svetu jer se od Beograda do ovog lokaliteta  stiže za oko dva sata",  rekao je Selaković.

EU za kulturno nasleđe i turizam/Mikica Andrejić

 

On je zahvalio Evropskoj uniji, Delegaciji EU u Republici Srbiji, Nemačkom saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju, Nemačkoj razvojnoj agenciji GIZ, Vladi Republike Srbije, Gradu Zaječaru i svima koji su pomogli  realizaciju projekta.

Ministar kulture je ukazao da završetak Vizitorskog centra na vrednom arheološkom nalazištu Felix Romulijana, za sada jedinom lokalitetu na teritoriji Srbije upisanom u registar Svetske kulturne baštine Uneska, predstavlja ostvarenje sna. 

"Mi kao država moramo da udružimo naše resurse da ono što je i svet prepoznao kao najkvalitetnije i najreprezentativnije predstavimo na pravi način. Samo u prvih osam meseci ove godine, arheološki lokalitet Feliks Romulijana posetilo je 40.000 ljudi, a moderno doba i savremene tehnologije zahtevaju predstavljanje kulturnog i istorijskog nasleđa na jedan mnogo kreativniji način". 

Vlada Srbije, u dogovoru sa predstavnicima Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva kulture će sa 25 miliona dinara finansirati nabavku izuzetno skupe opreme za ovaj objekat kako bi svi posetioci  još bolje razumeli značaj ovog lokaliteta, ali i da bi ovde, na pravi način, osetili duh antičkog Rima, duh civilizacije koja je utemeljila i današnju modernu Evropu, poručio je Selaković. 

Komentari (0)

Kultura