Aktuelno iz kulture

Kad stvorenja iz drevnih mitologija "ožive": "Gossip Goblin" za Euronews Srbija o veštačkoj inteligenciji i fantastici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

20:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U moru sadržaja na društvenim mrežama, koji su nastali uz pomoć veštačke inteligencije, poslednjih meseci izdvojili su se videi koje je koristeći se AI alatima napravio crtač i ilustrator Zek London.

Njegov Instagram nalog "Gossip Goblin" sadrži izobilje sadržaja inspirisanih mitovima Starog kontinenta u kojima se, kako kaže, nalaze sva objašnjenja banalnosti ljudskog postojanja.

On za Euronews Srbija objašnjava da se sličnim vidovima umetničkog izraza bavio i godinama pre nego što će veštačka inteligencija postati tako zastupljena u svakodnevici.

"Studirao sam pre 16 godina umetnost na univerzitetu, daleko pre pojave generativne veštačke inteligencije, a počeo sam da je koristim za pravljenje videa i kratkih filmova u poslednjih godinu i po dana, kada se dovoljno usavršila", kaže London.

Prinskrin/Youtube/GossipGoblin

 

Naš sagovornik ističe da je oduvek voleo fantastiku i pričanje priča i da se od detinjstva igrao sa idejom postojanja malih stvorenja koje je opisao kao "gobline". 

"Gossip Goblin je cool ime za društvene mreže, ali ne bih rekao da ja volim da se bavim tračevima", kaže u šali umetnik. 

On se nada da će uspeti da napravi i igrani film, ali da će za to verovatno morati da sačeka dodatni napredak alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

"Neverovatno je koliko se ona razvila. Ako pogledate videe koje sam pravio pre godinu dana, na primer, čak nisu bili animirani. Bili su to čudni, isprekidani pokreti. Godinu dana kasnije, moguće je napraviti snimak koji izgleda gotovo stvarno. Naravno, ima tu negativnih implikacija i kako to sve može da se zloupotrebi, ali može da se i koristi za priče i za stvaranje zanimljivog sadržaja. Pravljenje dugometražnog filma dugo bi trajalo i to bi bio ozbiljan projekta", kaže London, nagoveštavajući da bi tako nečemu mogao da se posveti od naredne godine.

Pre pravljenja sadržaja za društvene mreže, on je bio vajar i ilustrator, a kaže da mu to veštačka inteligencija ne može oduzeti.

"Ne verujem da će njen uspon zaustaviti mene i druge ljude da se bave u umetnošću, ali ponekad se čini da je to nekakva prečica. Da budem iskren, veština koja je potrebna da se naprave ovakvi snimci, zahteva kreativnost i nijanse. Ne može to bilo ko da uradi preko noći. Naravno, u tradicionalnim umetnostima, potrebne su decenije da postajete vajar, ilustrator ili klasičan animator, dok je veštačka inteligencija mnogo jednostavnija. To će verovatno proširiti broj praktično umetnika jer je pristupačna, ali ne verujem da će to zameniti klasičnu umetnost. To je jednostavno novi medij", smatra naš sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura