Aktuelno iz kulture

Festival evropskog filma u Centru kulture "Vlada Divljan": Besplatne projekcije aktuelnih drama, komedija, dokumentaraca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

12:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Festival evropskog filma početkom oktobra otpočeo je svoje novo izdanje širom Srbije, a nakon što su ostvarenja novije evropske produkcije već videli gledaoci u Apatinu, Aleksincu, Bačkoj Palanci, Doljevcu i Požarevcu, na red su došli Pančevo i Beograd. 

U prestonici je domaćin festivala Centar za kulturu "Vlada Divljan", gde se projekcije održavaju do 18. oktobra. 

Ove godine, izbor filmova Cineurope predstavljaju kinematografska dela koja su nastala u koprodukciji evropskih zemalja kao i filmova koji su nastali uz podršku Programa AKP-EU Kultura  (Program Afrika Karibi Pacifik – Evropska unija Kultura) tokom poslednjih 25 godina.

Vanja Vulević, direktorka Centra za kulturu "Vlada Divljan", kaže da su u selekciji festivala filmovi jedinstveni po kvalitetu i umetničkom sadržaju. 

"Naši gledaoci će naravno imati priliku da pogledaju besplatne projekcije, najnovije evropske kinematografije koji su nagrađeni na najvećim evropskim festivalima. Što se tiče žanrova koji su zastupljeni, imamo drama, komedije, mjuzikla, fikcije, dokumentarce...", kaže Vulević za Euronews Srbija.

Danas će se od 17 časova gledati finski film "Još samo malo", a od 20 časova nemačko-mađarski "Nežna" dok će sutra u istim terminima biti prikazani "Badel i Adama" i "Reka nije granica". Četvrtak 17. oktobra, rezervisan je za ostvarenja "Nome" i "Nha fala".

Promo/Centar za kulturu Vlada Divljan

 

 

Festival 18. oktobra zatvara film "Predskazanje" belgijske produkcije.

Vulević napominje da su karte besplatne, ali da moraju prethodno da se preuzmu na biletarnici Centra za kulturu "Vlada Divljan".

"Ostalo je vrlo malo karata, a za završni dan su već podeljene", dodaje naša sagovornica.

Repertoar Festivala evropskog filma

Utorak, 15. oktobar

17 časova: "Još samo malo" (Finska, 2020)

Ramin Mehdipour (13) i njegova iranska porodica već neko vreme žive u izbegličkom centru u Finskoj. Dok dečak uživa u školskom raspustu, porodica dobija negativnu odluku o svojoj aplikaciji za azil. Nakon podnošenja poslednje moguće žalbe, Mehdipourovi pokušavaju da nastave sa svojim svakodnevnim životom i zadrže pozitivan stav uprkos nadolazećoj opasnosti od deportacije. Ramin započinje novu školsku godinu u kojoj će svaki trenutak biti dragoceniji nego ikad.

20 časova: "Nežna" (Mađaska, Nemačka, 2022)

Edina, bodibilderka, spremna je da žrtvuje sve za san koji deli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom – da osvoji titulu Miss Olympia. Neobična ljubav koju pronalazi na svom putu otkriva joj razliku između njenih snova i njenog pravog ja.

Sreda, 16. oktobar

17 časova: "Banel i Adama" (Senegal, Francuska, Mali, 2023)

Strastveno zaljubljeni, Banel i Adama odlučuju da žive odvojeno od svojih porodica, ali Adamina odluka da ne postane poglavica uzdrma zajednicu. Njihova sudbina isprepletena je sa izazovima zajednice, tradicije i klimatskih promena.

20 časova: "Reka nije granica" (Senegal, Francuska, Nemačka, 2022)

Nakon sukoba između mauritanskih stočara i senegalskih farmera 1989. godine, nasilje eskalira i rezultira hiljadama žrtava i izbeglica. Trideset godina kasnije, filmski režiser okuplja svedoke i žrtve sa obe strane reke kako bi preispitali te događaje i radili na pomirenju.

Četvrtak, 17. oktobar

17 časova: "Nha Fala" (Portugal, Francuska, Luksemburg, Gvineja Bisao, 2002)

U Zelenortskim Ostrvima, pevanje i ples su u srcu društvenog života, ali mladoj Viti je zabranjeno da peva zbog prastare porodične kletve. Tokom svog boravka u Parizu, upoznaje Pierrea, muzičara koji otkriva njen prelep glas i nagovara je da snimi pesmu. Uplašena od posledica, Vita se vraća kući da se suoči sa svojim strahovima i tradicijom.

20 časova: "Nome" (Gvineja Bisao, Francuska, Portugal, Angola, 2023)

Gvineja-Bisao, 1969. Nasilni rat između portugalske kolonijalne vojske i gerilaca Afričke stranke za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih Ostrva. Nome napušta svoje selo i pridružuje se pokretu otpora. Nakon godina, vratiće se kao heroj, ali će radost uskoro ustupiti mesto gorčini i cinizmu.

Petak, 18. oktobar

20 časova: "Omen" (DR Kongo, Belgija, Holandija, 2023)

Nakon što se Koffi vratio u svoj rodni kraj nakon što ga je porodica izopštila, ‘Omen’ istražuje težinu verovanja na nečiju sudbinu kroz četiri lika optužena da su veštice i čarobnjaci, svi međusobno povezani i vodeći jedni druge kroz fantazmagoriju Afrike.

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez