Aktuelno iz kulture

Burne ovacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Održan gala koncert u Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

23:27

Burne ovacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Održan gala koncert u Kolarcu
Burne ovacije za Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Održan gala koncert u Kolarcu - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Dirigent Zubin Mehta i Beogradska filharmonija održali su večeras gala koncert u ispunjenoj Kolarčevoj zadužbini, odakle su ispraćeni višeminutnim aplauzima i ovacijama.

Burnim aplauzima je u Kolarcu i dočekan maestro Mehta, jedan od najčuvenijih svetskih dirigenata, koji je došao da 15. put u karijeri diriguje Beogradskom filharmonijom.

Tanjug/Marko Đoković

 

Mehta i muzičari su u koncert ušli raspoloženo sa uvertirom u "Figarovu ženidbu" Volfganga Amadeusa Mocarta, a nastavljen je njegovom Simfonijom u ge-molu broj 40.

Završnica izvrsnog muziciranja orkestra, koji je sa velikim poštovanjem pratio vremešnog indijskog dirigenta, pripala je Simfoniji broj 9, poznatoj i kao "Velika", Franca Šuberta.

Tanjug/Marko Đoković

 

Koncert je okončan burnim ovacijama koje su Mehtu dozvale da se nekoliko puta vrati na pozornicu i poklonili, a sa beogradskim filharmoničarima ponovo izlazi pred publiku Kolarca u subotu uveče (20:00).

Povodom koncerata, Mehta je bio rekao Tanjugu da je od prvog susreta sa Beogradskom filharmonijom, 1958. godine, video da imaju visoke standarde, a da će sada izvesti dela Mocarta i Šuberta koja su bliska njegovom srcu.

Tanjug/Marko Đoković

 

"Sa Šubertovom simfonijom sam odrastao u Beču. A Mocart je Mocart - ne može se bez njega. Kombinacija njih dvojice je čista Austrija. Odrastao sam uz njih, svirao sam u orkestru u Beču sve te simfonije", naveo je Mehta.

Tanjug/Marko Đoković

 

Beogradska filharmonija predvođena Mehtom održala je u junu prošle godine u rasprodatom Kolarcu Gala koncert povodom stogodišnjice orkestra, kada su izveli Simfoniju broj 7 Ludviga van Betovena i "Fantastičnu simfoniju“ Hektora Berlioza.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura