Aktuelno iz kulture

"Futures Connected": Festival kratkog i eksperimentalnog filma u Novom bioskopu "Zvezda"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2024

-

12:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ovog vikenda, od 4. do 6. oktobra, u Novom bioskopu "Zvezda" u Beogradu održaće se Drugi "Futures Connected" filmski festival na kom će biti prikazano više od 40 filmova mladih evropskih autora.

Projekcije počinju svakog dana u 19 časova, a posetioci će imati priliku da razgovaraju sa autorima i filmskim kritičarima. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a posetioci će imati priliku da ostave simboličnu donaciju koja će pomoći dalji razvoj festivala.

Rediteljka Mina Simendić, čiji će film "Šetnje koje se neće desiti" biti prikazan u okviru programa festivala, kaže da je divna strana eksperimentalnog filma to što se nikad ne zna kako će na kraju da ispadne.

"U ovom filmu konkretno, prolazeći kroz Google mape, shvatamo da vrlo često nešto što uzimamo kao reprezente nas, grada u kojem živimo, predstavlja zastarele reprezente, nešto što smo bili u nekoj tački u vremenu ali vreme nastavlja da prolazi mi se menjamo a ti reprezenti ostaju isti. I pitam se da li ćemo mi ikada moći sebe i svet oko nas da doživljavamo drugačije, ukoliko smo ostali zapamćeni na taj jedan način", objašnjava autorka.

Promo

Kadar iz animiranog filma "Moje sunce"

Direktor festivala Vid Radičević kaže da je "Futures Connected" jedinstven u Beogradu po žanrovskom orijentiru.

"Danas u petak, prvog dana festivala, moći ćemo da pogledamo 24 filma evropskih autora. Pre svega naravno eksperimentalnih dokumentarnih filmova, ali i kratkih i animiranih.

Sutra je dan za mlade autore iz Srbije i iz regiona, tako da toplo pozivam sve da dođu jer je to zapravo ono što je suština negde ovog festivala", objašnjava Radičević, dodajući da će u nedelju biti prikazan film rediteljke Simendić, kao i dva filma sa Beldox festivala.

Festival je nastao iz Connecting Futures programa, projekta koji je povezao mlade autore iz Srbije, Nemačke i Francuske kroz tri značajna filmska festivala: Beldocs u Beogradu, Underdox u Minhenu i Fid u Marseju.

Komentari (0)

Kultura