Aktuelno iz kulture

Pirotski ćilim gostuje u Parizu: Hoće li raskošno tkanje iz Srbije biti upisano na Uneskovu listu nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

09:47

Pirotski ćilim gostuje u Parizu: Hoće li raskošno tkanje iz Srbije biti upisano na Uneskovu listu nasleđa
AP/Darko Vojinović - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je u Parizu u okviru "Sela Frankofonije" predstavila elemente kulturnog nasleđa naše zemlje, među kojima je i pirotski ćilim, za koji će u narednom ciklusu biti izrađena nominacija za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Otvaranju manifestacije koja traje do 5. oktobra prisustvovao je  ministar kulture Nikola Selaković, koji je tom prilikom obišao i štand Srbije.

"Uvereni smo da će pirotski ćilim biti naše naredno upisano kulturno nematerijalno blago u registru svetske baštine", rekao je Selakovć.

On je dodao da je pirotski ćilim srpski simbol koji na ovoj manifestaciji privlači posetioce zbog svoje jedinstvenosti i univerzalnosti. 

"Ponosan sam što smo ovde predstavljeni na najbolji mogući način, kao i da ćemo biti tako predstavljeni i na ministarskoj konferenciji, ali i na Samitu Frankofonije", istakao je Selaković.

On je tokom obilaska srpskog štanda rekao Tanjugu da je Srbija na 19. Samitu prisutna kao pridružena članica ove međunarodne organizacije, kao i da je u Frankofonskom selu predstavila kulturno nasleđe Srbije, tradiciju, upravo oličenu u pirotskom ćilimu.

AP/Darko Vojinović

 

Srbija je, podsetio je Selaković, na UNESCO- voj listi nematerijalne baštine nalaze krsna slava, kolo, pevanje uz gusle, način pripreme šljivovice, zlakuska grnčarija, i dodao da se radi na upisu naivnog slikarstva iz Kovačice, što je prvi put u Evropi da neko štiti nematerijalno kulturno nasleđe svoje nacionalne manjine.

Na štandu Srbije predstavljeni su štampani primerci ćilima iz Etnografskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Srbija je na ovaj način predstavila viđenje teme "Stvaraj, inoviraj, preduzimaj na francuskom jeziku" u vidu našeg odnosa prema nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovoj interpretaciji danas, kroz priču i motive tradicionalnog tkanja dela Srbije - pirotskog ćilima. 

Manifestacija je otvorena danas, uoči 19. Samita Frankofonije, koji se održava od danas do 5. oktobra u Parizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura