Aktuelno iz kulture

Neočekivana odluka suda: Prava "Marta" ipak može da tuži Netfliks zbog serije "Baby Reindeer"

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2024

-

18:12

Neočekivana odluka suda: Prava "Marta" ipak može da tuži Netfliks zbog serije "Baby Reindeer"
Neočekivana odluka suda: Prava "Marta" ipak može da tuži Netfliks zbog serije "Baby Reindeer" - Copyright Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Pravna saga vezana za Netfliksovu mini seriju "Baby Reindeer" nagrađenu "Emijem" najverovatnije se nastavlja, budući da je sud utvrdio da je platforma dovela gledaoce u zabludu deklarišući je kao "istinitu priču".

Fiona Harvi, žena koja tvrdi da je baš ona bila inspiracija za progoniteljku iz hit serije sada će moći da tuži striming servis, ali je pitanje da li će moći da dobije odštetu od 170 miliona dolara, koliko je ranije zahtevala. 

Crna komedija "Baby Reindeer" zasnovana je na navodno stvarnim iskustvima komičara Ričarda Gada, koji takođe glumi i glavnog lika u seriji. On tvrdi da je pre nekoliko godina radeći za šankom u jednom baru upoznao ženu koju je ponudio čajem, a taj ljubazan gest izvrnuo mu je život naglavačke. Ona je počela da ga proganja i u naredne tri godine poslala mu je navodno 41.000 mejlova i na stotine sati glasovnih poruka. Na posletku ga je, prema onome što se vidi u seriji, i seksualno zlostavljala, prenosi Euronews.

Prinstcreen YouTube/Piers Morgan Uncensored

Fiona Harvi

Međutim, Fiona Harvi, koja se prepoznala u tom liku, tvrdi da se ništa od toga nije desilo, 

i pokrenula je tužbu pred sudom u Los Anđelesu, tvrdeći da ju je Netflix namerno podvrgao emocionalnom stresu i narušio njenu reputaciju.

Sada je sudija Gari Klausner utvrdio da Harvi može da nastavi sa delovima svoje tužbe, jer je platforma zavarala gledaoce da je reč o "istinitoj priči".

"Postoji velika razlika između uhođenja i sudske presude za uhođenje", rekao je on. "Slično, postoje velike razlike između neprikladnog dodirivanja i seksualnog napada, kao i između gurkanja i kopanja nečijih očiju".

Klausner je odbacio, međutim, stavke njene tužbe koje se tiču navodnog nemara Netfliksa i upotrebe njenog identiteta u komercijalne svrhe, kao i kaznenu odštetu.

Ipak, dozvolio joj je da nastavi sa tužbom zbog navodnog nanošenja emocionalnog streas, što se odnosi na "ekstremne i nečuvene" lažne tvrdnje.

"Deluje da bi razuman gledalac mogao da razume da se navodi o Marti odnose na tužilju. Serija navodi da je ona osuđeni kriminalac koji je seksualno i nasilno zlostavljao Gada", istakao je sudija.

Netfliks, koji je nedavno potpisao ugovor sa Ričardom Gadom, za njegove buduće autorske projekte, prethodno je najavio da će se "žestoko braniti" i da stoje "na strani prava Ričarda Gada da ispriča svoju priču". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura