Aktuelno iz kulture

Žena koja je navodno inspirisala lik Marte u seriji "Baby Reindeer" traži od Netfliksa odštetu od 170 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2024

-

10:23

Žena koja je navodno inspirisala lik Marte u seriji "Baby Reindeer" traži od Netfliksa odštetu od 170 miliona dolara
Žena koja je navodno inspirisala lik Marte u seriji "Baby Reindeer" traži od Netfliksa odštetu od 170 miliona dolara - Copyright Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Žena koja tvrdi da je baš ona bila inspiracija za progoniteljku iz hit Netfliksove serije "Baby Reindeer" tuži striming servis i zahteva odštetu od čak 170 miliona dolara.

Advokatica Fiona Harvi (58) iz Velike Britanije tvrdi da je lik Marte zasnovan na njenom životu i pokrenula je tužbu pred sudom u Los Anđelesu, tvrdeći da ju je Netflix namerno podvrgao emocionalnom stresu i narušio njenu reputaciju.

Crna komedija "Baby Reindeer" zasnovana je na navodno stvarnim iskustvima komičara Ričarda Gada, koji takođe glumi i glavnog lika u seriji. On tvrdi da je pre nekoliko godina radeći za šankom u jednom baru upoznao ženu koju je ponudio čajem, a taj ljubazan gest izvrnuo mu je život naglavačke. Ona je počela da ga proganja i u naredne tri godine poslala mu je navodno 41.000 mejlova i na stotine sati glasovnih poruka. Na posletku ga je, prema onome što se vidi u seriji, i seksualno zlostavljala.

Međutim, Fiona Harvi, koja se prepoznala u tom liku, tvrdi da se ništa od toga nije desilo, piše Euronews.

"Među lažima koje su optuženi ispričali o Harvi pred više od 50 miliona ljudi širom sveta je i to da je ona progoniteljka koja je osuđena na petogodišnju zatvorsku kaznu, kao i da je Harvi seksualno zlostavljala Gada", stoji u tužbi, u kojoj se tvrdi da je Netfliks "iznosio laži o njoj" zbog profita.

Prinstcreen YouTube/Piers Morgan Uncensored

Fiona Harvi u emisiji Pirsa Morgana

Striming servis je tim povodom objavio saopštenje u kom navodi: "Nameravamo da se energično branimo u ovom slučaju i stojimo iza prava Ričarda Gada da ispriča svoju priču".

Inače, u odjavnoj špici serije stoji da je ona "zasnovana na stvarnim događajima", ali da su "određeni likovi, imena, incidenti, lokacije i dijalozi izmišljeni u dramske svrhe".

Tužba navodi da striming servis nije učinio ništa da utvrdi da li je premisa serije o praćenju, napadu i robiji tačne niti da razotkrije kakvu su vezu zaista imali Harvi i Gad.

"Netfliks i Gad uništili su joj reputaciju, lik i život", stoji u sudskim dokumentima.

Serija je na Netfliksu postala dostupna u aprilu ove godine, a Harvi je sama odlučila da se javno identifikuje kao Marta. Ona je gostovala u emisiji Pirsa Morgana prošlog meseca, gde je izjavila da su je na taj potez primorale pretnje smrću od strane internet nasilnika.

Njeni advokati naveli su u tužbi da se u seriji od reči do reči mogu videti postovi koje je ona zaista objavljivala na društvenim mrežama, što je ljudima omogućilo da je nađu na internetu. 

Takođe, tvrde da je Harvi neobično fizički slična Marti, prema "akcentu, načinu govora i boji glasa" i da se u tom pogledu ne mogu razlikovati. Osim toga, samu fabulu nazvali su "najvećom laži u istoriji televizije" i da je kleveta usmerena protiv Harvi "prema obimu i razmerama bez presedana".

Komentari (0)

Kultura