Aktuelno iz kulture

Vesna Mandić: Performans "Moć umetnosti šest heroina" govori o vrhunskim umetnicama

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

12:23

Vesna Mandić: Performans "Moć umetnosti šest heroina" govori o vrhunskim umetnicama
Vesna Mandić: Performans "Moć umetnosti šest heroina" govori o vrhunskim umetnicama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalni pozorišni performans "Moć umetnosti šest heroina" u organizaciji Madlenijanuma i agencije "Fabriak" biće održan večeras, 30. septembra.

Direktorka agencije "Fabrika" Vesna Mandić ističe da komad u režiji Rozana Đupe objedinjuje teatar, muziku, igru i modu.

"Đupa je prvi put za nas režirao predstavu 'Dante' pre dve godine u Bitefu. Ove godine smo pričali da bismo želili da uradimo nešto što je posvećeno ženama - ne samo pravima žena, nego uopšte poziciji žene u savremenom društvu", rekla je Mandić.

Prema njenim rečima, "Moć umetnosti šest heroina" u šest desetominutnih segmenata govori o vrhunskim umetnicama i inovatorkama, koje su svaka u svojoj grani umetnosti napravile veliki pomak, i uspele da dobiju priznanje i budu priznate.

Mandić je istakla da su "sve bile borci, sve su bile svoje i uspele su u onome što je za mnoge žene u to vreme bilo gotovo nemoguće".

Italijansku pop pevačicu Minu su izdvojili zbog "karakteristične interpretacije, stajlinga, garderobe i frizure", a biće predstavljena u formi nastupa pop pevačice Ive Ajkon (Ikon), dok je za stajling zadužen kreator Igor Todorović, najavila je Mandić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Druga umetnica je Vivijen Vestvud. Apsolutno niko nije pravio pomak u modi kao Vestvud. Ona je majka panka, zaista je uradila veliki skok u modi i koja će sigurno ostati u istoriji mode. Biće prikazana u formi modne revije sa najnovijom kolekcijom brenda 'Vivian Westwood'", najavila je Mandić.

Napomenuvši da je nemačka balerina Pina Bauš poznata "kao najveći svetski ženski koreograf", Mandić je rekla da će je predstaviti u formi mini baletske predstave, koju će izvesti baletski igrači Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Prema njenim rečima, filozofkinju i književnicu Simon de Bovoar igraće mlada glumica Nataša Miovčić, koja će u modelu Verice Rakočević, biti sa četiri manekena na sceni, i kroz pokret će simbolisati njenog supruga filozofa Žan Pola Sartra i njena ljubavnika. 

Američku slikarku Džordžiju O'Kif, koju su zvali "majkom američkog modernizma", igraće glumica Tamara Aleksić, u modelu kreatorke Emilije Stojaković, i u nastupu sa baletskim igračima Nacionalne fondacije za umetničku igru, koji su u modelima Zdravke Kulijer.

"Kraljica performansa Marina Abramović. Naše gore list. Žena koja je postigla vanserijski svetski uspeh. Nju će igrati glumica Tamara Šustić. Ne bih dalje objašnjavala. Ona će biti u modelu Dragane Ognjenović", otkrila je Mandić.

Agencija Fabrika se uključila i u obeležavanje stogodišnice smrti italijanskog kompozitora Đakoma Počinija 8. oktobra u Kolarčevoj zadužbini. Mandić je podsetila da tim povodom dolazi dirigent Jakopo Sipari di Peskaseroli, koji je odabrao kao soliste sopran Donatu Lombardi, tenora Amadija Lagu i Sanju Kerkez, prvakinju Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura