Aktuelno iz kulture

Monodrama "Vatra i ništa" premijerno u Parobrodu: Autorski projekat Vladana Popovića posvećen pesniku Branku Miljkoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

13:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Monodrama "Vatra i ništa", nastala po motivima života i dela slavnog pesnika Branka Miljkovića, autorski je projekat Vladana Popovića koji će se publici predstaviti u trostrukoj ulozi: kao glumac, reditelj i pisac. Predstava će se premijerno odigrati u Ustanovi kulture Parobrod 5. oktobra od 20 časova, a karte su već rasprodate.

Popović je tim povodom bio gost Euronews Jutro i za naše gledaoce ispričao kako ga je slavni pesnik inspirisao na ovakvu predstavu.

"Negde sam skoro pročitao da bi Branko Miljković, da je danas živ, verovatno bio frontman, pank ili nekog hevi metal benda. Siguran sam da bi on bio oštar kritičar mnogih stvari danas", ističe autor predstave. 

Euronews

 

Vladan Popović je diplomirani glumac koji je svoje prve glumačke korake započeo kao tinejdžer u omladinskom pozorištu Dadov gde se opredelio da će gluma biti njegov životni poziv. Studije glume upisao je 2008. godine na Univerzitetu umetnosti u Banja Luci, gde je i diplomirao u klasi profesora Željka Mitrovića. Igrao je u Narodnom pozoristu Republike Srpske, te u nekoliko predstava za odrasle i za decu nezavisnih produkcija (Banjalučko studentsko pozorište, scena „Male stvari“ iz Trebinja itd.). Ostvario je nekoliko uloga u serijama domaće produkcije. Bavio se vođenjem dramskih radionica (Laktaši, Trebinje). Živi i radi u Beogradu.

"Vatra i ništa" nije klasična predstava o jednom pesniku 

 

Poezija jednog od najvećih pesnika srpske književnosti Branka Miljkovića večita je inspiracija mnogima, a kada se na to dodaju intrigantni detalji iz njegovog života, oštri kritički stavovi prema društvenoj organizaciji i njegov vizionarski, uzavreli i neobuzdani karakter genija – nemoguće je da se i sami ne zapitamo gde smo to stigli, ka čemu to idemo i dokle ćemo to uopšte stići kao civilizacija, navodi se u najavi predstave.

"Mit o njemu koji je izgrađen je veoma zanimljiv. Ja često sretnem ljude koji su zaista opčinjeni tom pričom i drago mi je zbog toga", kaže Popović.

Prema njegovim rečima izuzetno je važno čitati Miljkovića.

"Treba probati naći u svemu tome poveznicu, jer je on neke pojmove koji se u umetnosti tumače na jedan način, potpuno drugačije predstavljao, doživljavao i o njima pisao. Verujem negde da i sama predstava upravo na tom tragu i da mogu reći da nije nešto što će na prvu da se očekuje. Nije jedna klasična predstava o jednom pesniku", kaže Vladan Popović.

Karte za premijeru su rasprodate, a naš sagovornik kaže da je već u pregovorima za nova igranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura