Aktuelno iz kulture

Comédie Française prvi put u Srbiji: "Hekuba, ne Hekuba" na Bitefu

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

09:33

Comédie Française prvi put u Srbiji: "Hekuba, ne Hekuba" na Bitefu
Comédie Française prvi put u Srbiji: "Hekuba, ne Hekuba" na Bitefu - Copyright Prinstscreen YouTube/Athens Epidaurus Festival

veličina teksta

Aa Aa

Francusko pozorište Comédie Française sinoć je prvi put gostovalo u Srbiji se predstavom "Hekuba, ne Hekuba" Tijaga Rodrigeša u Narodnom pozorištu, u okviru Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (Bitef).

Posetioci ispunjenog Narodnog pozorišta ispratili su sa višeminutnim ovacijama i aplauzima autorski komad portugalskog umetnika Tijaga Rodrigeša, koji će na Velikoj sceni ponovo biti izveden večeras, 27. septembra.

Publika 58. Bitefa sa velikom pažnjom je ispratila nastup trupe osnovane 1680. godine, u predstavi koja kao svoju polaznu tačku uzima mit o Hekubi i njenoj deci, koju je izgubila u Trojanskom ratu, uz korištenje i Euripidove tragedije "Trojanke" i "Hekuba“.

U svom prvom predstavljanju pred srpskom publikom Rodrigeš proširuje ovaj kontekst savremenom istinitom pričom o specijalizovanoj ustanovi za decu sa autizmom u Ženevi i majci koja, u želji da zaštiti svoje dete, tuži tu instituciju nakon što je u javnost izašla priča o zlostavljanju štićenika.

Predstava "Hekuba, ne Hekuba" koja je nedavno imala premijeru na prestižnom festivalu u Avinjonu, stigla je zahvaljujući Bitefu i do Beograda, kako bi istražila univerzalne teme patnje, pravde i majčinske ljubavi, i pitala da li svet u kojem deca stradaju uopšte zaslužuje da bude spasen.

Prvo gostovanje trupe Comédie Française u Srbiji rezultat je dugogodišnje saradnje Francuskog instituta i Bitefa, koji traje od  25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet”, uz učešće deset produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura