Aktuelno iz kulture

Bitef otvara švajcarski reditelj Milo Rau i predstava "Mekšanje" 25. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

14:14

Bitef otvara švajcarski reditelj Milo Rau i predstava "Mekšanje" 25. septembra
Bitef otvara švajcarski reditelj Milo Rau i predstava "Mekšanje" 25. septembra - Copyright Promo/Bitef

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) biće održan od 25. septembra do 4. oktobra, a program otvara švajcarski reditelj Milo Rau i predstava "Mekšanje" u Madlenianumu, najavili su danas organizatori u susretu sa medijima u Mts Dvorani.

Programski direktor festivala Nikita Milivojević napomenuo je da dolazak reditelja Raua na svečano otvaranje 58. Bitefa pokazuje njegovo poštovanje prema Bitefu.

"Ove godine Bitef će otvoriti upravnik pozorišta 'NT Gent' u Belgiji. On je već dolazio na Bitef i njegovo ime je vrlo prisutno. Predstava "Antigona u Amazonu" čiji je on reditelj deo je glavnog programa ovogodišnjeg festivala", rekao je Milivojević. 

On je istakao da je Raua pozorišna kritika prozvala "najuticajnijim","najnagrađivanijim", "najzanimljivijim" i "najambicioznijim umetnikom današnjice.

Direktor festivala Miloš Latinović istakao je važnost festivala za kulturu Beograda i rekao da ne postoji avangardno pozorište niti umetnik koji nije bio na Bitefu.

"Od festivala nas deli nedelju dana, a za završnu smo ostavili neke informacije koje nismo otkrivali do sada. Zahvalni smo Ministarstvu kulture i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda na podršci", istakao je Latinović.

U ime Sekretarijata za kulturu grada Beograda Nataša Mihajlović Vacić rekla je da je Bitef od početka ostao dosledan sebi, publici i osnivačima.

"Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu grada Beograda sve snažnije podržavaju festival. Smatramo da je on najvažniji i najdosledniji kada je reč o kulturnim manifestacijama koje se održavaju u Beogradu. Grad Beograd aktivno učestvuje u pripremi festivala", rekla je Mihajlović Vacić.

Selektorka festivala Tijana Grumić napomenula je da je "Antigona u Amazonu" treća predstava reditelja Raua. 

"Ta predstava je važna i aktuelna. Tu priču je reditelj porširio u savremenom kontekstu. Predstava će se igrati u dva termina, 2. i 3. oktobra u pozorištu "Atelje 212". Pored toga istakla bih i predstavu "Trilogija snaga kučke - prvo poglavlje: nevesta i laku noć, pepeljugo". Sa tom predstavom zatvorićemo festival", rekla je Grumić.

Festival otvara 25. septembra predstava "Mekšanje" reditelja Hristosa Papadopulusa u Operi i teatru "Madenianum".

Predstava "Hekuba, ne hekuba" Tjaga Rodrigeša biće prikazana u dva termina, 26. i 27. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

"Seksualno vaspitanje 2: borba" Tjaše Črnigoj biće prikazana 27. i 28. septembra u Bitef teatru.
Tu su i predstave "Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: Šta bi rekla Čelsi meni" Irene Ristić i Đorđa Živadinovića Grgura, "Budućnost" Žiga Divjaka, "This is my truth, tell me yours" Jasne Žmak, "Pukotina" Jana Krmelja i "Pasmasola-zatvorsko selo" Kristofa Frika.
Organizatori su najavili i bogat prateći program koji će biti realizovan kroz susrete sa autorima, 25. Bitef polifoniju, Teorijsku feštu i Cirkobalkanu 12 koja je već u toku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura