Aktuelno iz kulture

"Dataland": Umetnik Refik Anadol najavio otvaranje muzeja veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

17:02

"Dataland": Umetnik Refik Anadol najavio otvaranje muzeja veštačke inteligencije
"Dataland": Umetnik Refik Anadol najavio otvaranje muzeja veštačke inteligencije - Copyright Prinskrin/Youtube/DATALAND

veličina teksta

Aa Aa

Vizuelni umetnik Refik Anadol najavio je da će otvoriti krajem maja 2025. godine prvi svetski muzej umetnosti veštačke inteligencije "Dataland" koji istražuje kreativni potencijal mašina u Los Anđelesu.

Plan je da muzej bude otvoren u novom objektu pored Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu stvarajući prostor za umetnost putem veštačke inteligencije. Ovaj muzej, kao jedan od najprestižnijih kulturnih mesta u Los Anđelesu naglasiće "ukrštanje ljudske mašte i kreativnog potencijala mašina", prenosi Guardian.

Anadol je medijski umetnik čiji su dopadljivi i kontroverzni radovi koji koriste veštačku inteligenciju bili izloženi širom sveta. Bili su predstavljeni u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Paviljonu galerije "Serpentine" i nedavno u sedištu Ujedinjenih nacija.

Tokom protekle dve godine, umetnik se interesovao za debate o vrednosti umetnosti generisane veštačkom inteligencijom. Kritičari su isticali "preplavljenost" njegovim velikim interaktivnim digitalnim platnima, dok su ih drugi ocenili kao prenaglašene i osrednje. Otvaranjem "Dataland"-a, ideja Anadola je da umetnicima poput njega izgradi stalni izložbeni prostor među nekim od najistaknutijih mesta visoke kulture u Los Anđelesu.

On obećava da će njegov muzej promovisati etičku upotrebu veštačke inteligencije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Los Anđeles i Kalifornija su pravo mesto za zamišljanje novih svetova", smatra Anadol.

Iako je dugogodišnji obožavatelj filma "Istrebljivač" (Blade Runner), on je odbacio ideju da bi moglo biti bilo čega distopijskog u osnivanju muzeja umetnosti veštačke inteligencije u srcu Los Anđelesa.

"Ovaj muzej je utopijski", poručio je on. Iako se nada da će iskoristiti svoj novi muzej da demistifikuje veštačku inteligenciju, Anadol, koji je radio sa kompanijama Google, Nvidia i drugim velikim igračima u industriji, tvrdi da je potencijal tehnologije ogroman.

"Veštačka inteligencija nije alat. Veštačka inteligencija je izvan alata u ljudskoj istoriji i nikada nismo imali inteligenciju kao tehnologiju", objasnio je on.

Anadol je istakao da deli zabrinutosti holivudskih umetnika u vezi sa nekim kritikama ekonomije veštačke inteligencije zbog kojih su prošle godine održani protesti prošle godine u Los Anželesu.

"Ne verujem da mašine treba da budu jedini kreatori. Užasna je budućnost ako samo dozvolite mašinama da rade kreativan posao. Važno je da umetnici izgrade sopstvene alate za veštačku inteligenciju. Korišćenje alata koje je neko drugi napravio nisu dovoljna", ocenio je on.

Anadol je istakao da će muzej istaći etički prikupljene skupove podataka, poput njegovog otvorenog koda, generativnog alata za veštačku inteligenciju napravljenog od podataka koje dele Smitsonian institut, Prirodnjački muzej u Velikoj Britaniji i druge istaknute institucije.

"Cilj je transparentnost u pogledu upotrebe energije iza novih alata i tehnologija muzeja. Radio sam sa Google-om u pronalaženju održivog energetskog parka u Oregonu koji će pokretati svoje alate veštačke inteligencije bez upotrebe fosilnih goriva iako je proces sporiji", objasnio je. 

Aladol predaje na odseku za dizajn na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu i dobro je povezan u svetovima umetnosti i muzeja u tom gradu. U nedavnom intervjuu, predsednica i izvršna direktorka kompanije Getty, Ketrin Fleming, nazvala ga je "verovatno najpoznatijim umetnikom veštačke inteligencije u Los Anđelesu". 

Komentari (0)

Kultura