Aktuelno iz kulture

"O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju": Retrospektivna izložba Milije Nešića u galeriji "Novembar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

14:00

"O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju": Retrospektivna izložba Milije Nešića u galeriji "Novembar"
"O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju": Retrospektivna izložba Milije Nešića u galeriji "Novembar" - Copyright Promo/Marijana Janković

veličina teksta

Aa Aa

U galeriji "Novembar" otvorena je samostalna izložba umetnika Milije Nešića "O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju". Izložbu uređuje Mia David, kustoskinja galerije Novembar. 

Izložba predstavlja retrospektivu Nešićeve karijere i broji  radove nastale 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Posetioci galerije "Novembar" imaju priliku da vide Nešićeve fotografije, skulpture, slikane radove i seriju pokretljivih skulptura “Mrdalica”.  

Milija Nešić je svestrani umetnik čiji opus čine društveno angažovani radovi i umetnost namenjenu svima.  

"U svom stvaranju prešao sam put od naturalizma, realizma, asocijativne umetnosti, apstraktne forme, fotografije do mrdalica. Hteo sam da moja dela budu sastavni deo nove prirode – gradova, da se nađu na trgovima, ulicama, enterijerima, da svojim prisustvom plene lepotom duha i optimizmom, i grad učine mestom za srećno, humano zajedništvo", istakao je Nešić. 

Promo/Marijana Janković

 

Nedvosmisleno i direktno Nešićevi radovi oslikavaju i kritikuju vreme i društvo u kome su nastajali, neretko inspirisani mračnim trenucima ljudskog života. 

"Inspirišu me večiti sukobi, stradanja, krvoprolića… u ljudskom rodu, izazvana bezbrojnim protivrečnim i besmislenim ideologijama i religijama, koje nam u ime ‘’humanosti’’ i ‘’raja’’ na ovoj planeti nude i podmeću haos i stvaraju  pakao…", dodaje umetnik. 

Promo/Marijana Janković

 

Milija Nešić rođen je 1934. godine u Nišu. Godine 1956. upisuje Akademiju likovnih umetnosti gde će potom steći titulu magistra. Kao umetnik bio je prihvaćen, a međunarodno priznanje stiče svojom serijom Urbanih-konkretnih skulptura iz 70-ih godina prošlog vek. Nova faza Nešićevog stvaralaštva su Mrdalice koje su prvi put izložene 1979. godine u Galeriji Kulturnog centra Beograda. One doživljavaju veliki uspeh i direktno kritikuju društvene manipulacije i anomalije o kojima svi ćute. Nova serija Mrdalica nastaje 90-ih godina XX veka kao odgovor na rat koji se dešava. Dobitnik je brojnih priznanja. Izlagao je između ostalog na Oktobarskom salonu, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Paviljonu “Cvijete Zuzorić”, Zepter muzeju i drugde. 

Promo/Marijana Janković

 

Izložba "O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju" biće otvorena do 2. novembra, a posetioci gelerije "Novembar" mogu je pogledati svakog radnog dana (osim ponedeljkom) od 12 do 20h, subotom od 10 do 18h, odnosno nedeljom od 10 do 14h na adresi Kursulina 22. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura