Aktuelno iz kulture

Program "Cinema Harmony: Merging European Film..." u četiri grada u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

17:01

Program "Cinema Harmony: Merging European Film..." u četiri grada u Srbiji
Program "Cinema Harmony: Merging European Film..." u četiri grada u Srbiji - Copyright Plakat/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Inovativni projekat mreže bioskopa "Cinema Harmony: Merging European Film and Cultural Heritage" trajeće do kraja juna 2025. godine u Beogradu, Gornjem Milanovcu, Nišu i Leskovcu.

Program povezuje evropski film sa muzikom i kulturnim nasleđem, a posvećen je legendarnom filmskom kompozitoru Eniju Morikoneu.

"Program se održava kroz projekciju filmova, koncerte i radionice namenjene učenicima muzičkih škola. Tema programa je filmska muzika i kompozicije koje će nastati upravo na radionicama. Pored toga, biće prikazano šest filmova na programu, tri klasika, i tri filma po našem izboru. Cilj projekta je da edukuje mladu publiku i ukaže na vezu između filma i muzike", rekao je urednik filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra Dragan Jović. 

Koncerte filmske muzike izvešće iskusni muzičari iz Tekiart ansambla, kao i nastavnici i polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Urednik filmskog programa Kulturnog centra "Mija Aleksić" iz Gornjeg Milanovca Boban Stefanović rekao je da je u toku izazovan bioskopski period.

"Očekuju nas brojne aktivnosti i istraživanja vezana za filmove koje ćemo prikazati. Sledi nam pripremni period kroz radionice u četiri grada. Pored toga, sledi nam i realizacija četiri koncerta uz filmske projekte", naveo je Stefanović.

Direktor kulturnog centra "Mija Aleksić" iz Gornjeg Milanovca Dragan Arsić izrazio je zadovoljstvo što će deca iz Gornjeg Milanovca učestvovati u projektu.

"Oni će pokazati svoje talente na koncertima, a publika će imati jedan odličan program. Potrudićemo se da se programi prikažu i na još nekim mestima tako da ovaj program ispunjava ciljeve celokupne kulturne strategije naše zemlje, ali i Evropske Unije", ocenio je Arsić.

Projekat mreže bisokopa čine Kulturni centar "Mija Aleksić" iz Gornjeg Milanovca, Leskovački kulturni centar, Vilin grad u Nišu i mts Dvorana, a podržan je od strane "Collaborate to Inovate" udruženja Europa Cinemas - MEDIA Kreativna Evropa.

Komentari (0)

Kultura