Aktuelno iz kulture

Jasmila Žbanić snima nastavak filma "Quo Vadis, Aida?" o zločinima počinjenim u Srebrenici

Komentari

Autor: Variety

19/08/2024

-

17:05

Jasmila Žbanić snima nastavak filma "Quo Vadis, Aida?" o zločinima počinjenim u Srebrenici
Jasna Đuričić - Copyright profimedia/BFA / Indie Sales

veličina teksta

Aa Aa

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, priprema nastavak drame "Quo Vadis, Aida?" o zločinima u Srebrenici, koja je svojevremeno nominovana za Oskara za najbolji strani film.

Variety saznaje da će novi film istraživati tragične posledice rata devedesetih i svega onoga što se dogodilo glavnoj protagonistkinji (Jasna Đuričić).

Iako Žbanić, koja je nedavno nagrađena i na Sarajevo Film Festivalu, nije želela bliže da otkriva detalje o novom projektu, rekla je da je 

"Postoji nešto o čemu sam zaista morala da pričam, a to je kako su se ove žene posle rata ujedinile - one su uglavnom bile domaćice sa sela, ali su se udružile i srušile sve prepreke koje su bosanski, evropski i svetski političari stavili ispred njih", rekla je Žbanić.

Rediteljka je dodala da film "ne govori samo o Srebrenici, nego o vremenu u kojem živimo".

"Quo Vadis, Aida?" premijerno je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji i osvojio je tri Evropske filmske nagrade, uključujući priznanje za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu (Đuričić).

AP/Kemal Softić

Jasmila Žbanić

Rediteljka je takođe otkrila da je njen novi film o bosanskom biznismenu i filantropu Emeriku Blumu trenutno u postprodukciji i da zajedno sa producentima pokušava da dođe do finansija kako bi otkupila prava za korištenje arhivskih snimaka za taj film.

Blum je, inače, bio osnivač i izvršni direktor čuvenog "Energoinvesta", jednog od najvećih konglomerata Istočne Evrope.

"To je i priča o izvršnom direktoru koji je promenio način na koji funkcioniše socijalistička struktura uključivši potpuno kapitalistički način vođenja kompanije", rekla je Žbanić.

Rediteljka kaže da je priča o njemu ponovo aktuelna delom i zbog toga što se on "ne uklapa u tradicionalnu priču o socijalizmu". 

"Rečeno nam je da nema alternative kapitalizmu, ali hajde da proverimo alternativu koja je funkcionisala", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura