Aktuelno iz kulture

BAFTA uvodi novu kategoriju: Britanska akademija nagrađivaće najbolje dečje i porodične filmove

Komentari

Autor: Euronews

05/08/2024

-

13:33

BAFTA uvodi novu kategoriju: Britanska akademija nagrađivaće najbolje dečje i porodične filmove
BAFTA uvodi novu kategoriju: Britanska akademija nagrađivaće najbolje dečje i porodične filmove - Copyright Scott A Garfitt/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanska akademija filmskih i televizijskih umetnosti (BAFTA) najavila je novu nagradu za najbolji dečji i porodični film, a ta kategorija "slaviće najbolje filmove namenjene publici svih generacija", piše Euronews.

Filmovi koji imaju U, PG ili 12A sertifikat moći će da konkurišu za tu nagradu. Ovo je prvi put u poslednjih pet godina da BAFTA uvede novu kategoriju, a prva nagrada biće dodeljena već naredne godine, na ceremoniji koja će se održati u februaru.

Ranije je postojala posebna ceremonija i nagrade "British Academy Children's Awards", ali su ukinute i inkorporirane u nove kategorije BAFTA.

Trenutno nijedna druga velika filmska nagrada nema kategoriju posvećenu dečjim ili porodičnim filmovima, ali prema pisanju Guardian-a, postoji mogućnost da je Oskari uključe u narednih nekoliko godina.

Vredi istaći i da čuveno Berlinale ima kategoriju posvećenu kinematografiji za mlade, a Evropska filmska akademija dodeljuje Nagradu mlade publike, gde evropske filmove ocenjuju deca uzrasta između 12 i 14. godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura