Aktuelno iz kulture

Prva truba Dragačevskog sabora u Guči Mihailo Zećirović iz Bojnika

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

09:01

Prva truba Dragačevskog sabora u Guči Mihailo Zećirović iz Bojnika
Prva truba Dragačevskog sabora u Guči Mihailo Zećirović iz Bojnika - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Za prvu trubu 63. Dragačevskog sabora trubača u Guči proglašen je Mihailo Zećirović iz Bojnika, član orkestra Isidora Zećirovića, koji je na velikoj sceni nastupio prvi put.

Nakon što je primio nagradu Mihailo Zećirović je rekao da se za ovogodišnje takmičenje spremao godinu dana.

"Od sedme godine sviram trubu i san mi je bila ova nagrada", rekao je Zećirović.

Nagrada Zlatna truba pripala je Vladimiru Kuzmanoviću iz Lučana, koji je sa svojim orkestrom prvi put ove godine nastupao u Guči.

"Mnogo mi znači ova nagrada. Ona je san svakoga ko se bavi muzikom. Svako ko svira trubu sanja da dođe u Guči i da osvoji nagradu. Ovo je moja nagrada i nagrada mojih momaka", kazao je Kuzmanović.

Tanjug/Branko Lukić

 

Najbolji orkestar ovogodišnjeg Sabora je orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja i pored plakete kući odnosi i nagradu u vidu bubnja. Njemu je ovo drugi put da osvaja ovu nagradu, budući da je sastav koji on predvodi i 2021. godine bio proglašen najboljim trubačkim orkestrom sabora.

Vladimir je istakao da trubu svira od svoje pete godine, a da je prvu nagradu osvojio sa svega šest godina.

"U mojoj porodici se truba svira 150 godina, to se prenosi s kolena na koleno", rekao je on i dodao da je od preostalih 15 orkestara koji su nastupili u finalnom nadsviravanju ovogodišnjeg sabora, njih četiri sviralo njegove aranžmane, što ga, kako kaže, čini veoma ponosnim.

Orkestar Milovana Petrovića iz Užica poneo je nagradu "Zlatna jabuka" za najizvornije muziciranje.

"Vodio sam se time da smo najmlađi na takmičenju i da ima neko, ko se duži niz godina takmiči i da je zaslužio nagradu. Naravno, svi smo nešto priželjkivali, maštali smo neku nagradu i na kraju nam se ostvarilo", rekao je Petrović.

Druga truba Dragačeva je Manuel Ametović iz Bojnika, a treća Marko Gligorijević iz Bajine Bašte.

Drugoplasirani orkestar je orkestar Siniše Stankovića iz Zagužanja, dok je treće mesto u konkurenciji orkestara zauzeo orkestar Ivana Kadrića iz Despotovca.

Melodiju najbolje pesme, odsvirao je orkestar Siniše Stankovića, dok je orkestar Ivana Kadrića najbilje odsvirao kolo.

Najbolji tenorista je Oliver ivanović iz orkestra Vladimira Ivanovića, a najbolji basista je Nikola Sejdić iz orkestra Stanislava Natića. Milan Ristić iz istog orkestra je proglašen za najboljeg bubnjara.

Na finalnom takmičenju za nagrade se borilo 16 orkestara.

Komentari (0)

Kultura