Aktuelno iz kulture

"Film o izbeglištvu": Premijera "Bosanskog lonca" na Palićkom festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

14:55

"Film o izbeglištvu": Premijera "Bosanskog lonca" na Palićkom festivalu
"Film o izbeglištvu": Premijera "Bosanskog lonca" na Palićkom festivalu - Copyright Printskrin/Youtube/Blitz Hrvatska

veličina teksta

Aa Aa

Film "Bosanski lonac“ biće prikazan večeras na Festivalu evropskog filma Palić, a reditelj Pavo Marinković je istakao da ostvarenje govori o gubitku i vraćanju samom sebi.

Marinković je na festivalskoj konferenciji za novinare rekao da je su kritičari prepoznali tema solidarnosti u njegovom filmu, u kome igraju Senad Bašić, Bruna Bebić, Andreas Kindl (Kiendl), Birgit Stiger, Admir Glamočak i Zlatko Burić.

"Više nemamo saosećanja i solidarnosti, ali kritičari u Austriji su prepoznali tu metaforu“, rekao je Marinković o filmu koji će biti prikazan u takmičarkoj selekciji "Paralele i sudari" na Paliću.

Glavni junak "Bosanskog lonca” je neuspešni bosanskohercegovački pisac kom preti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je doprineo austrijskom kulturnom društvu, a poslednja šansa je pozorišna trupa koja može da odigra predstavu koju je napisao kao mladić.

"To je film o bosanskom književniku koji je počeo da piše o bosanskom loncu, umesto o rudarima o kojima je trebao da piše", naveo je Marinković. Prema njegovim rečima ovim filmskim ostvarenjem, režiranim na tri jezika, na našem, nemačkom i engleskom, vratili su bioskope u dijasporu, a spoj glumaca su bile "nespojive ličnosti".

"Konačno smo dobili film o nama, o izbeglištvu. Ovo je moj četvrti ali najličniji film“, zaključio je Marinković.

U Glavnom takmičarskom programu u ponedeljak je prikazan film mađarski film "Kalmanov dan“, a direktor fotografije Čaba Banto je istakao da je autorska ekipa "dosta naučila iz celog procesa“ snimanja.

"Od početka samo imali ideju da imamo duge kadrove zbog dužine dijaloga i tekstova koje gledaoci treba da isprate. Sve se dešavalo na istoj lokaciji, pa je film mogao vrlo brzo da se snimi", rekao je Banto, istakavši da je film snimljen za deset dana.

Glumac Domkoš Šabo istakao je da je glumačka ekipa imala dovoljno vremena da se spremi za ovu "dramsku predstavu koja se bavi porodicom i ljudskim emocijama".

"Pokušali smo da prikažemo kako izgleda odrastanje deteta u zajednici gde su često prisutni problemi u okviru porodice", rekao je Šabo.

U selekciji glavnog takmičarskog programa danas će biti prikazana islandsko-holandska produkcija "Kad svane dan“, čija izvršna producentkinja filma Vanja Sremac je istakla je da je projekcija filma na nedavnom Kanskom festivalu bila "ostvarenje snova“.

"Odmah smo prihvatili poziv. Divno je sedeti u sali gde najavljuju vaš film, to je jedan famozan osećaj“, objasnila je Sremac.

Prema njenim rečima, nakon Festivala u Kanu "njihove mogućnosti su porasle“, interes festivala je veliki i mogu da biraju gde će još prikazati film.

Reditelj filma Runar Runarson smestio je radnju filma u jedan dan, a Sremac je napomenula da je "hteo ceo da smesti od jednog zalaska sunca do drugog".

"Istraživao je kada će biti najduži dan jer je znao da će doprineti snimanju“, objasnila je producentkinja, dodavši da je film sniman kamerom šesnaesticom i da je to "bilo posebno uzbuđenje“.

Prema njenim rečima, priča nije vesela, govori o "neizgovorenom, a to je nešto što se svima svidelo u filmu".

"Mladi se u svojim dvadesetim susreću sa ozbiljnim gubicima, sa gubitkom prijatelja, gubitkom ljubavi i ne znaju kako da se nose sa vrtlogom tih emocija“, rekla je Sremac.

U selekciji "Paralele i sudari“ u ponedeljak je prikazan film "Suočen sa gravitacijom“, a reditelj Andraš Fesos izrazio je zadovoljstvo "projekcijom filma i reakcijom publike“.

"Ovo je jedna tabu tema, gde je zastupljen veliki broj samoubistava i o tome se ne priča previše, a trebalo bi“, istakao je Fesos, dodavši da je radnja filma apsurdna, kao i reakcije publike.

Film govori o vatrogascu Feliksu koji gubi sebe i pokušava da kompenzuje što nije uspeo da sačuva život svog sina. Fesos je rekao da je najveći problem danas u društvu što se "slabo komunicira i slabo se stvari izgovaraju naglas“.

"Istraživanje je pokazalo je da za vreme korone sve više usamljenih ljudi i da je ta usamljenost mnogo doprinela ovim poroblemima. Radi se o ljudima koji slabo komuniciraju međusobno.

Ostavljeni su sami da rešavaju probleme sa kojima su suočeni“, objasnio je Fesos. Glumac Laslo Kežeg je rekao da je njegova uloga bila mnogo slojevita i uporedio ju je sa slojevima luka.

"Cela ta konfuzija oko mog lika pokazuje koliko ispašta zbog problema i samoubistava koji se dešavaju oko njega“, objasnio je Kežeg. 

Komentari (0)

Kultura