Aktuelno iz kulture

Neko je platio oko 20.000 dolara za lažne glasove koji su podržali jednog od finalista Hugo nagrade

Komentari

Autor: Guardian

24/07/2024

-

08:23

Neko je platio oko 20.000 dolara za lažne glasove koji su podržali jednog od finalista Hugo nagrade
Neko je platio oko 20.000 dolara za lažne glasove koji su podržali jednog od finalista Hugo nagrade - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prestižna Hugo nagrada za naučno-fantastičnu književnost otkrila je da je ove godine gotovo 400 glasova - oko 10 procenata svih glasova tokom ovogodišnjeg izbora - bilo plaćeno, kako bi na prevaru pobedio jedan od finalista.

Prema saopštenju čelnika ovog priznanja, utvrđeno je da 377 glasova potiče od pojedinaca "očigledno lažnih imena ili drugih diskvalifikujućih karakteristika".

To znači da su imali gotovo identična prezimena, samo sa promenjenim jednim slovom, a nečija imena bila su samo "uzastopni brojevi", piše Guardian.

Obrazac glasanja bio je "iznenađujuće i očigledno drugačiji" od bilo čega što su članovi postojeće administracije Hugo nagrada ikada videli, a većina njih favorizovala je jednog od finalista, koji je u saopštenju samo naveden kao "Finalista A".

"Nemamo dokaz da je Finalista A bio svestan lažnih glasova koji su dati u njegovu korist, a kamoli da je bio odgovoran za organizaciju. Zato njegov identitet nećemo objaviti", saopštili su iz subkomiteta.

Samo članovi Svetskog društva za naučnu fantastiku mogu da nominuju radove za Hugo nagradu i glasaju za finaliste, a članarina košta minimum 45 funti. Prema toj računici, koštalo je najmanje 22.000 dolara da se u glasanje uključe lažni učesnici.

Iako "Finalista A" niije diskvalifikovan, lažni glasovi će mu biti oduzeti. 

Američki pisac naučne fantastike Džon Skalci, koji je bio jedan od finalista ove godine, nazvao je objavu subkomiteta "dobrodošlim činom transparentnosti".

"Osobi ili osobama koje su pokušale da poremete ovogodišnju Hugo nagradu imam da poručim: samo ste bacili novac u smeće", napisao je on.

Pobednik Hugo nagrada biće objavljen na svečanoj ceremoniji u Glazgovu 11. avgusta.

Komentari (0)

Kultura