Aktuelno iz kulture

Anica Dobra, dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka": Moja najveća inspiracija od malih nogu - Mira Banjac

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

23:15

Anica Dobra, dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka": Moja najveća inspiracija od malih nogu - Mira Banjac
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Anica Dobra izjavila je večeras da je imala sreću da radi sa kolegama Milenom Dravić, Batom Živojinovićem, Borom Todorovićem i Draganom Nikolićem, a da joj je najveća inspracija od malih nogu bila Mira Banjac.

"Sa Banjac sam snimila prvi film 'Život radnika'. Ona mi je tad pružila ruku, srce i to radi i danas. Kada sam radila predstavu 'Korešpodencija' tražila sam njen blagoslov“, rekla je Dobra gostujući na Festivalu evropskog filma Palić.

Na otvaranju festival u subotu Dobroj je uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, a večeras se u festivalskom razgovoru tim povodom sa moderatorom Ivanom Aranđelovićem prisetila da je kasno shvatila da želi da se bavi glumom.

Dobra je priznala da ne veruje u slučajnosti i da su joj znakovi pored puta davali smisao, odnosno da je imala sreću da živi krajem osamdesetih "u vreme kada je sve funkcionisalo malo drugačije". 

"U današnje vreme ne verujem da bih ikad došla do svog prvog posla. Kada sam upisivala Fakultet dramskih umetnosti, bila je retkost da pronađu mladog glumca koji zna i da peva", rekla je Dobra.

Prema njenim rečima, danas je situacija drugačija, mladi "govore pet jezika, jašu konje, kuvaju kafu i isto vreme i govore Šekspira", što je "neverovatni multitasking.“

"Iskreno, ja sam na FDU upala kroz iglene uši, a pored mog imena nije pisalo ni da sam dobra ni loša, već iracionalna. I zato sam prošla. Mnogi veliki glumci tada nisu bili primljeni, a ja sam prošla. Možda je bio izbor teksta u pitanju?", navela je glumica.

Dobra je igrala u brojnim domaćim filmovima poput "Kako je propao rokenrol“, "Crni bombarder“, "Ivkova slava" i "Klopka", uporedo gradeći karijeru i u nemačkim filmovima.

Od aktuelnih projekata, Dobra je pomenula slovenački film "Belo se pere na 90“, koji je kao manjinska koprodukcija više zemalja bivše Jugoslavije ocenila kao "jugoslovenski projekat", a biće je i u predstojećem ostvarenju rediteljke Tanje Brzaković "Kuća“.

"To su tako male priče sa velikim srcem i dokle god imam priliku da radim ovakve stvari, mene će to da ispunjava. Priča i ideja je nešto na šta sam se uvek odlučivala, nasuprot materijalnom“, istakla je glumica.

Dobra je navela da je od početka karijere znala da će doći period i kada neće imati angažman kao na početku.

"Naučila sam mnogo rano da će doći faza u glumačkom životu jedne žene, a da u određenim godinama postaje nevidljiva, neodređena. Slabije se pišu uloge za žene u poznijim godinama. Glumica mojih godina mora da se nosi sa time da poslovi postaju ređi i uloge manje, a scenarija ne nude neki širok raspon i širinu", rekla je Dobra.

Napomenuvši da "voli svoj posao" i da je zahvalna na angažmanu koji ima poslednjih godina, Dobra je dodala da se stalno trudila da ima kontinuitet i u pozorištu, što pomaže da se premosti vreme kada ne snima, da bude aktivna i da radi ono što voli. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura