Aktuelno iz kulture

Saradnja međunarodnog tima umetnika: Promocija evropskog arheološkog nasleđa kroz kulturu Lepenskog Vira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2024

-

14:34

Saradnja međunarodnog tima umetnika: Promocija evropskog arheološkog nasleđa kroz kulturu Lepenskog Vira
Saradnja međunarodnog tima umetnika: Promocija evropskog arheološkog nasleđa kroz kulturu Lepenskog Vira - Copyright Promo/Turistički prostor Lepenski Vir

veličina teksta

Aa Aa

Koprodukcija umetnika iz tri zemlje ( Srbije, Italije i Mađarske), VIR će biti izvedena u julu mesecu na nekoliko lokacija širom Evrope i to : 12. i 14. jula u Srbiji, 18. jula u Italiji, a 22. i 23. jula u Mađarskoj.

Publika će u navedenim terminima imati priliku da uživa ili čak uzme učešće u ovoj praistorijskoj operi.

VIR je zamišljen kao operski hakaton inspirisan Lepenskim Virom, koji se zasniva na konceptu otvorenog rada koji sadrži verbalna uputstva, elemente klasične muzike i grafičke simbole. Improvizacioni delovi će se izvoditi u okviru već pripremljenog umetničkog kompozitorskog jezika. Pored toga, umetnici će koristiti specijalne instrumente napravljene uglavnom od prirodnih materijala poput kamena i drveta.

Promo/Turistički prostor Lepenski Vir

 

Vizuale za ovaj performans radila je Azzura de Gregorio (Italija), libretto je pisao Pier Lorenzo Pisano (Italija), kompozitor je Ljubomir Nikolić (Srbija), a reditelj je Máté Czakó (Mađarska).

U nastavku možete videti kompletan spisak umetnika koji su učestvovali u stvaranju ovog jedinstvenog performansa : Francesco Venturi, Bojan Milinković, Alice Norma Lombardi, Patryk Tiktak Matela, Azzura De Gregorio, Mate Czako, Pier Lorenzo Pisano, Ljubomir Nikolić, Thea Soti, Balázs Várnai, Marko Dulić.

Raspored održavanja :

  • 12. jul – 20 časova, arheološki lokalitet Lepenski Vir (Srbija);
  • 14. jul – 20 časova, Dorćol Platz Beograd (Srbija);
  • 18. jul – 20,30 časova, Museo Sigismondo Castromediano Leće (Italija);
  • 22. i 23. jul – 16,30 časova, Dolina Umetnosti, Kapolcs (Mađarska).

Komentari (0)

Kultura