Aktuelno iz kulture

Raša Bukvić: Film "Još jedan dan" je nadahnut poslednjim mesecima života moje bake

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

10:26

Raša Bukvić: Film "Još jedan dan" je nadahnut poslednjim mesecima života moje bake
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Radivoje Bukvić oprobao se i u ulozi reditelja u kratkom filmu "Još jedan dan" koji će 11. jula otvoriti Somborski filmski festival. Bukvić je rekao da film nadahnut poslednjim nedeljama i mesecima života njegove bake.

"Proveo sam par dana sa njom u tom periodu i video sam da radi neke pokrete koji su toliko autentični i univerzalni da bi ih razumeli i Eskimi", naveo je Bukvić.

Nekoliko godina kasnije, Bukviću se javilo nadahnuće za scenario i  vrlo brzo je napisao nekoliko scena na temu samoće i šta radimo u poslednjim danima života.

"To je film u boji sa zvukom, ali mogao je da prođe i bez zvuka. Postoji malo zvuka, ali ne toliko", napomenuo je Bukvić.

Prema njegovim rečima, dosta dugo se uzdržavao od sopstvenih ideja zarad mišljenja producenata i reditelja sa kojima je radio kao glumac.

"Često mi se dešavalo da vidim neke situacije u sceni gde scenaristički mora nešto da se uradi da bi se popravilo. To me kao glumca često dovodilo do situacije frustriranosti", priznao je Bukvić.

Tanjug/Marko Đoković

 

Film "Još jedan dan" je prvi put da Bukvića niko nije sputavao, nego mu je bilo zanimljivo da u 15 minuta stavi jedan lik u jedan prostor.

"Kako naslikati njegov život, a da bude dinamičan, to je bio glavni rediteljski zadatak. Igrao sam se sa napetostima koje čine ovaj život, a uglavnom su neme", naveo je reditelj.

Prema njegovim rečima, najveća uzbuđenja duše su nema, pogotovu u starosti i kad nemamo sa kim to da podelimo.

Prikazujući određenu dramatičnu situaciju u filmu, Bukvić je "našao neke titraje radosti koji su ulepšali život lika".

Tanjug/Marko Đoković

 

Bukvić je ocenio da će gledaoce povezati sa filmom to što "svi imamo bake i stuacije u kojima život nije baš fantastičan".

"Glavna poruka koju bih voleo da pošaljem je radost života, u inat svemu i bez obzira na sve", zaključio je Bukvić.

Komentari (0)

Kultura