Aktuelno iz kulture

"Budućnost je iza nas": Velika retrospektivna izložba Mire Brtke u Rimu

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

13:59

"Budućnost je iza nas": Velika retrospektivna izložba Mire Brtke u Rimu
"Budućnost je iza nas": Velika retrospektivna izložba Mire Brtke u Rimu - Copyright Prinstscreen YouTube/Milan Kralj

veličina teksta

Aa Aa

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu, ovog leta u periodu od 11. jula do 8. septembra biće održana  se velika retrospektivna izložba Mire Brtke, pod nazivom "Budućnost je iza nas", najavili su organizatori. 

Dugoočekivana retrospektivna izložba radova Mire Brtke, umetnice, koji poslednjih godina privlače pažnju najvećih umetničkih centara širom Evrope, konačno se dešava u ovoj prestičnoj rimskoj instituciji kulture, Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti (Galleria Nazionale dArte Moderna e Contemporanea - GNAM).

Raznovrsni i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje, Mire Brtke, posle izuzetno posećenih izložbi u Muzeju grada Beograda (2021) i u Muzeju Q Contemporary u Budimpešti (2022), na desetogodišnjicu od njene smrti biće prikazan u Rimu, gde je započela svoju umetničku karijeru i ostavila dubok trag.

Retrospektiva prikazuje kapitalne radove iz opusa umetnice, slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn Mire Brtke, reprezentativan izbor čuvenih Mirinih haljina - radove u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda, postavljene na 1.000 metara kvadratnih izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji u Rimu. 

Fondacija Mira Brtka

Mira Brtka

Zahvaljujući koordinaciji Fondacije Mira Brtka iz Beograda i njenom osnivaču Miroslavu Rodiću uz odobrenje direktorke GNAM-a, Renate Kristine Macantini izložba je postala stvarnost. 

Pored osnivača Fondacije Mira Brtka, među kustosima izložbe su i Ludovika Rosi Purini i Anđelo Bukareli.

Izloža "Budućnost je iza nas" predstavlja događaj kulturne diplomatije i deo je širokog programa inicijativa predviđenih Sporazumom o kulturnoj i obrazovnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije, odobrenog 2012. godine.

Da podsetimo, Mirin Rimski period počeo je i dinamično se razvijao od kraja pedesetih godina prošlog veka, kada je u prestonicu Italije stigla kao mlada režiserka sa veoma zapaženom filmografijom. 

Iako je sve nagoveštavalo da će se Mira Brtka potpuno posvetiti filmu, ona kreće u slikarsku avanturu u Rimu koji je u to vreme bio jedan od centara evropske i svetske umetnosti.

U uvodnom tekstu za katalog ove izložbe, nedavno preminuli likovni kritičar i najbolji poznavalac lika i dela Mire Brtke, Sava Stepanov, podseća na njen odlazak u Rim, kao rediteljke i povratak u Srbiju kao slikarke sa značajnim grupnim i samostalnim izložbama u društvu velikih savremenih umetnika prošlog veka.

"Stvaralaštvo Mire Brtke danas doživljavamo kao zaokruženu celinu u kojoj su zapretene izuzetne umetničke vrednosti. A u tom krugu značajnu tačku predstavlja upravo ova rimska retrospektivna izložba kojom se povezuje celokupna umetnička aktivnost jedne izuzetne učesnice umetnosti druge polovine dvadesetog i početka dvadesetprvog veka", kaže Stepanov.

Svečano otvaranje izložbe "Budućnost je iza nas" u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu zakazano je za četvrtak, 11. jul u 19 časova, a izložba će trajati sve do 8. septembra 2024.

Da za Brtkin rad postoji veliko interesovanje govori i činjenica da je nedavno Fondaciju Mira Brtka posetila i delegacija iz Centra Pompidu iz Pariza (Nacionalnog muzeja moderne umetnosti), kako bi se stručnjaci te institucije detaljnije upoznali sa delom naše velike umetnice za koju su izrazili veliko interesovanje i želju da radove vide uživo.

Komentari (0)

Kultura