Aktuelno iz kulture

Maja Šuša za Euronews Srbija: Što se tiče kratkog filma, publika u Bajinoj Bašti je najpotkovanija u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2024

-

10:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Internacionalni festival kratkog igranog filma Bašta Fest koji će se održati od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, ponudiće ljubiteljima kinematografije u okviru takmičarskog programa pet svetskih, i 20 srpskih premijera.

Izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja, od čega četiri domaća: "Srećan nam rođendan!" Tamare Tasić, "Duhovi na mojim leđima" Nikole Stojanovića, "Budućnost je svetla i nepodnovljiva" Milene Grujić i "Bulles Eye" Petra Lakića.

Maja Šuša, glumica i selektorka festivala najavljuje i jedno dugometražno ostvarenje koje će biti prikazano poslednje večeri festivala, a to je film "Za danas toliko", reditelja Marka Đorđevića.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Rusije, Belgije, Italije, Bosne i Hercegovine, Indonezije, Singapura, Filipina, Izraela, Rumunije, Velike Britanije, Egipta, Španije i Austrije.

"Imamo autore iz celog sveta, mada je fokus ipak više usmeren na region. Mi smo bili studenti kada smo pokrenuli festival i tada smo radili kratke filmove i negde smo kao potrebu osećali da se oni negde prikažu, pa smo tako nekako i gradili festival koji se nama činio da nedostaje", kaže naša sagovornica. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film "Zlatna imaginacija", za najbolju mušku i šensku ulogu "Zlatna interpretacija", kao i dve specijalne nagrade. 

Osim toga tu je i nagrada za najbolji film žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru "Zlatna vizualizacija" u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

U glavnom žiriju su Hana Selimović, glumica, Vladimir Tagić, reditelj i Jelena Angelovski, producentkinja, a tu je i žiri mladih koji čine srednjoškolci iz Bajine Bašte i oni dodeljuju svoju nagradu za najbolji film. 

Šuša kaže da se publika u Bajinoj Bašti navikla da gleda kratke filmove, za koje je ipak potrebno nešto više koncentracije. 

"Možda mogu da kažem da je to u našoj zemlji najpotkovanija publika što se tiče kratkog filma. S obzirom da bioskop u Bajinoj Bašti još uvek ne radi i nema redovan bioskopski repertoar, nekako je onda to događaj koji stvarno okupi sve ljude koje zanima film. Možda i prevazilazi film sam", kaže Šuša. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura