Aktuelno iz kulture

"Crno-sivo u koloru": Takmičarski i dečiji program, počasne projekcije i prateći program uz fijakere na Sofestu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

17:04

"Crno-sivo u koloru": Takmičarski i dečiji program, počasne projekcije i prateći program uz fijakere na Sofestu
"Crno-sivo u koloru": Takmičarski i dečiji program, počasne projekcije i prateći program uz fijakere na Sofestu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Besplatne projekcije filmova, takmičarski i dečiji program, počasne projekcije, bogat prateći program uz fijakere... samo je deo programa smotre Filmskog festivala u Sopotu koji će biti održan od 1. do 6. jula u Centru za kulturu u Sopotu, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Filmski festival u svom 52. izdanju, a pod sloganom "Crno-sivo u koloru" otvoriće izložba slika Ratomira Pantića Zviškog i eksponata Filmskih novosti i Jugoslovenske kinoteke, defile filmskih ekipa i gostiju festivala.

Posle toga, sledi dodela nagrade "Statuta Sloboda" Pegi Popoviću, Filmskim novostima i Jugoslovenskoj kinoteci za izuzetan doprinos filmu i kulturi, kao i nastup KUD-a "Kosmaj" iz Sopota i koncert grupe "Husa i movie band".

Za nagradu se bore 23 filma

U glavnom programu je preko 30 filmova od kojih za nagradu konkurišu 23 ostvarenja, a najavljene su i počasne projekcije tri dokumentarna filma.

"I 52. festivalska smotra sačinjena je u formatu nacionalnog filmskog festivala, uključujući i najbolje naslove manjinskih koprodukcija, čime čuvamo tradiciju pokazivanja dobrih primera sledbenika duha bivše moćne jugoslovenske kinematografije. Neće izostati ni posebna programska horizontala filmova za najmlađe..." najavio je umetnički direktor festivala  Aleksandar Avramović u svom govoru.

Predsednik odbora Živorad Milosavljević istakao je da je organizacija ovogodišnjeg festivala bila izazovna zbog sve većih rashoda koji organizacija festivala nosi sa sobom.

"Uprkos izazovima, ovo je manifestacija koja već godinama potvrđuje da se u Sopotu voli film. Pored filmova, na programu su i razna dešavanja, kao i bogat prateći program sa različitim gurmalucima. Ovim festivalom želimo da se vratimo kulturi...", rekao je između ostalog, Milosavljević.

Sofest otvara "Ruski konzul"

Direktorka centra za kulturu Sopot Dragana Čolić rekla je da se ove godine očekuje veći broj posetilaca festivala.

"U toku su završne pripreme festivala. Sopot je turistička destinacija pa očekujemo i naše sugrađane, ali i Beograđane. Na sajtu gradske opštine i putem društvenih mreža objavićemo program i zakazane filmove za svaki sledeći dan. Ono što je novost u okviru pratećeg programa je i likovna kolonija čije slike će biti prenete u portu manastira Tresije, a nakon toga biće organizovana i postavka istih u okviru izložbe", kaže Čolić najavljujući program. 

Za bioskopske nagrade, kako kažu organizatori, u konkurenciji su filmovi koji su već imali "svoj bioskopski i festivalski život između dva festivala".

Film "Ruski konzul" otvoriće SOFEST, a tokom narednih dana biće prikazani i filmovi Beograd 92", "Prigušivač", "Manja", "Koma", "Svilen konac", "Ako ne padne kiša", "Samo kad se smejem" i mnogi drugi.

Neki od filmova u okviru programa namenjenih deci su "Pačija posla", "Lesi, nova avantura" i "Kung Fu panda 4".

Filmom "Najbolji golman na svetu" biće obeleženo evropsko prvenstvo u fudbalu.

Karte su, uz obaveznu rezervaciju, besplatne za sve projekcije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura