Aktuelno iz kulture

Neprolazni sjaj Donalda Saderlanda: Odlazak glumca koji je briljirao u najrazličitijim ulogama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

21/06/2024

-

22:29

Neprolazni sjaj Donalda Saderlanda: Odlazak glumca koji je briljirao u najrazličitijim ulogama
Donald Saterlend - Copyright Tanjug AP/Chris Pizzello/Invision/AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Donald Saderland, popularni glumac koji je poslednjih decenija ostvario zapažene uloge u nizu značajnih holivudskih ostvarenja, preminuo je juče u 88. godini života. 

Dobitnik počasnog Oskara za životno delo i otac nagrađivanog glumca Kifera Saderlanda, igrao je u najrazličitijim ulogama: hladnokrvnog istražitelja Džona Kluta uz Džejn Fondu ("Klut"), "Hokaja" Pirsa u urnebesnoj komediji "M*A*S*H", skeptičnog Džona Bakstera u "Ne okreći se", pa čak i sadističkog fašistu u filmu Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek". 

Rođen je 17. jula 1935. u Sen Džonu u Kanadi, a njegova karijera trajala je duže od šezdeset godina. Počeo je od sporednih uloga u televizijskim serijama šezdesetih, ali je veliki proboj u svetu filma napravio u ratnoj drami "Dvanaest žigosanih" iz 1967. koji i danas važi za jedan od najboljih američkih filmova o Drugom svetskom ratu.

Tanjug AP/Rene Macura, File

 

Nije dugo čekao na sledeću veliku ulogu. Osvojio je srca miliona kao Bendžamin Frenklin "Hokaj" Pirs u komediji "M*A*S*H" koja je izrodila uspešnu franšizu.

Usledile su uloge u ništa manje značajnim filmovima kao što su "Ratnici", gde je igrao sa Klintom Istvudom i "Klut", sa Džejn Fondom, koja je za tu ulogu osvojila svog prvog Oskara.

Širinu svog talenta pokazao je i igravši sasvim različite uloge u tri filma prikazana 1978: komediji "Velika pljačka voza" sa Šonom Konerijem, horor trileru "Invazija trećih bića" sa Džefom Goldblumom i "Životinjskoj kući".

Jednu od svojih najvećih uloga ostvario je u filmu Roberta Redforda "Obični ljudi" (1980), koji je osvojio četiri Oskara, uključujući i priznanje u glavnoj kategoriji.

Tanjug AP/Arthur Mola/Invision/AP, File

 

Devedesetih je briljirao u filmu "JFK" o životu Džona Kenedija, kao i u "Šest stepeni razdvajanja" sa Vilom Smitom. 

Značajno je pomenuti i ostvarenje "Smrtonosni virus" sa Dastinom Hofmanom, Rene Ruso i Morganom Frimenom iz 1995. ali i "Posnule" iz 1998.

Osvojio je Emi nominaciju za za glavnu ulogu u miniseriji "Human Trafficking" sa Mirom Sorvino i Robertom Karlajlom. 

Ostvario je još niz značajnih ostvarenja početkom 2000-tih, ali je najveću pažnju mlađih generacija privukao ulogom glavnog negativca filmova "Igre gladi" predsednika Koriolana Snoua, diktatora Panema.

Njegov lik bio je glavni protagonista filmova "Balada o ptici pevačici i zmiji", ali je u njima mlađeg Koriolana igrao Tom Blit. 

Poslednju televizijsku ulogu imao je u seriji "Lawmen: Bass Reeves" emitovanoj prošle godine.

AP/Matt Sayles/Invision/AP

Donald sa sinom Kiferom

Iza sebe je, pored neprolaznih uloga, ostavio suprugu Fransin Reket s kojom je bio u braku od 1972. godine, sinove Kifera, Roega, Rosifa i Angusa, kao i ćerku Rejčel. 

Komentari (0)

Kultura