Aktuelno iz kulture

Selah Sue za Euronews Srbija: Ne treba da putujem svetom da bih bila inspirisana, samo treba da osećam mnogo toga

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/06/2024

-

21:55

Selah Sue za Euronews Srbija: Ne treba da putujem svetom da bih bila inspirisana, samo treba da osećam mnogo toga
Selah Sue - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska pevačica svetskog glasa Selah Sue nastupiće 22. juna na Kalemegdanu u Beogradu u okviru serijala Musicology Sessions. 

Umetnica nežnog nežnog izgleda i moćnog vokala, doživela je veliki uspeh u celom svetu sa prvim albumom koji nosi njeno ime i koji je prodat u više od 720.000 primeraka samo u Evropi. 

Posebno su se izdvojili hitovi poput "This World", "Raggamuffin", "Crazy Vibes" i duet sa Cee Lo Green-om "Please". Beogradskoj publici Selah će predstaviti i pesme sa svog novog i izuzetno hvaljenog albuma "Persona", koji je već osvojio srca fanova širom sveta.

Poslednji put gostovala je u Beogradu 2016, ali se, kako kaže, ne seća te posete.

"Teško je setiti se svega, jer je prošlo mnogo vremena i imala sam na hiljade nastupa svuda. Ali oduvek se osećam blagoslovenom i zahvalnom kada sviram izvan Belgije i Holandije, jer sam tamo navikla da nastupam. Imam osećaj da je neverovatno što je moja muzika stigla ovako daleko. Sigurna sam da će biti odlično i jedva čekam da dođem u Beograd", kaže Selah Sue za Euronews Srbija.

profimedia

 

Potičete iz malog grada u Belgiji, a osvojili ste celu planetu. Čak je i veliki muzičar Prins imao reči hvale kada ste nastupali u toku zagrevanja za njegov koncert. Kako vam vaša muzička avantura deluje iz ove perspektive?

Mislim da je to bila stvar dobrog tajminga. Svi elementi su se poklopili. Tada još nije bilo ovih današnjih društvenih mreža, ali sam imala muziku na MySpace-u i nastupala kao predgrupa za velike izvođače u Belgiji. Preko MySpace-a me je  otkrio i moj menadžer i moja muzička kuća. Tako da sam uprkos tome što sam iz malog grada u Belgiji, očigledno uspela da stignem vrlo daleko. 

Činjenica da je Prins imao lepe reči za mene, znači mi uvek kada se zbog bilo čega osećam nesigurnom ili sumnjam u sebe. Onda pomislim: "U redu, ako je Prins rekao da mu se to sviđa, ne može biti tako loše". Zaista sam zahvalna što sam dobila njegove pohvale i to mi je značilo mentalno za celu moju karijeru.

Balet je bio vaša prva ljubav. Zašto ste odustali od njega i kako ste ušli u svet muzike?

Da, balet jeste bio moja prva ljubav, ali sam se onda jednostavno umorila od njega. Bila sam prilično dobra u tome, jer ja sam takva - u nečemu sam svim srcem i na to se godinama fokusiram i onda se odjednom umorim od toga. Hvala Bogu, od muzike se nisam umorila. 

Takođe imam periode da nisam toliko ni za muziku i da mi se samo provodi vreme sa prijateljima i porodicom, pa je čak i ne slušam. Ali uvek joj se vratim. Tu je moja suština, iz toga izvire moja najveća ljubav.

Jednom ste rekli da ste prvi album napisali jer ste želeli da prihvatite ono ko ste kroz svaku od pesama. Da li se taj cilj promenio na budućim albumima? 

Moje mentalno stanje je i dalje moja najveća inspiracija. Ne treba da putujem svetom da bih bila inspirisana, samo treba da osećam mnogo toga.  

Mislim da je osnova života prihvatiti sve svoje teške strane. To je neki cilj - prihvatiti ono ko ste. I to me inspiriše celog života, jer je putovanje koje ima uspone i padove i koje se nikad zapravo ne završava. Tako da je svaki album o tome, jer verujem da je cilj u životu imati ravnotežu i biti srećan.

Koliko vam je važno što je vaša umetnost povezana sa temom mentalnog zdravlja?

Ja jednostavno ne bih mogla da radim bilo šta drugo. To mi je izuzetno važno, jer je to kao pisanje dnevnika - mog intimnog dnevnika. A ja ne mogu da pišem o nečemu što me se ne tiče. Treba da pevam te pesme do kraja života. Za mene ima nečeg isceljujućeg u tome da o tome pevam i o tome govorim. 

Vaš poslednji album "Persona" ima vrlo interesantan koncept. Recite nam nešto više o njemu?

Album je zasnovan na vežbama koje sam radila sa svojim psihoterapeutom, a koje se zovu glasovni dijalog. Cilj je da naučite i upoznate različite delove sebe i da ih prihvatite. Lako je prihvatiti one srećne delove, one pozitivne i majčinske. Ja zaista volim te delove sebe, ali je teško prihvatiti melanholičnu stranu ili, recimo, svog unutrašnjeg kritičara.

profimedia

 

Ali to su takođe delovi koje treba da volim, jer su takođe deo mene. Zato je svaka pesma napisana iz ugla (moje) druge ličnosti. Zato je album toliko eklektičan - ide od vrlo intimnih, melanholičnih gitarskih pesama, do vrlo srećnih samouverenih. To mi daje pravo da se muzikom bavim tako eklektično.

Šta je ono što publika može da očekuje na vašem nastupu u Beogradu?

Mislim da je naš nastup neverovatno putovanje. Ide od svetslosti do mraka - podiže i spušta. To je zaista dobar trip. A nastupam sa najneverovatnijim muzičarima, džezerima, tri vokala... Mi smo i zaista dobri prijatelji i osećam da se to i vidi na sceni. Zaista smo bliski i volimo što zajedno pravimo muziku, a čini mi se da to rezonuje s publikom. Tako da jedva čekam da vas sve vidim tamo.

Ulaznice za nastup Selah Sue u okviru Musicology Sessions koncertnog serija dostupne su na svim prodajnim mestima Ticket Vision, kao i na sajtu www.tickets.

Komentari (0)

Kultura