Aktuelno iz kulture

"Najomraženiji biznismen na svetu" Martin Škreli optužen da je kopirao jedini primerak tajnog albuma grupe Wu-Tang Clan

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2024

-

19:05

"Najomraženiji biznismen na svetu" Martin Škreli optužen da je kopirao jedini primerak tajnog albuma grupe Wu-Tang Clan
Martin Škreli - Copyright AP/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Martin Škreli, nekadašnji biznismen kog prati reputacija najomraženijeg na svetu, nakon što je osuđen na sedmogodišnju robiju zbog pronevere vrednosnih papira i manipulacije sa deonicama, sada će se ponovo naći na sudu. Ovog puta se suočava sa optužbom da je kopirao jedini poznati primerak tajnog albuma grupe Wu-Tang Clan.

Hip-hop grupa prodala je na aukciji svoj album "Once Upon a Time in Shaolin" (2015) Škreliju za dva miliona dolara, a nakon što ga je konfiskovala američka vlada, prodat je kolektivu PleasrDAO, koji okuplja ljubitelje digitalne umetnosti i investitore u kriptovalute za 4,75 miliona dolara. 

Album, koji je objavljen u samo jednom primerku u ručno napravljenoj kutiji od srebra i nikla, jedinstven je umetnički izraz koji prkosi kompromisima i masovnoj produkciji muzike u digitalno doba.

Međutim, PleasrDAO tužio je Škrelija pred Federalnim sudom u Bruklinu tvrdeći da je on tokom striminga uživo koji je nazvao "Wu-Tang Official Listening Party" na društvenim mrežama podelio pesme sa albuma sa hiljadama ljudi, piše Euronews.

"Škreli je bespravno zadržao primerke podataka i datoteke u vreme konfiskovanja i objavio je ili namerava da ih objavi. Takav postupak bi izazvao značajnu i nepopravljivu novčanu štetu i doveo do brojnih zahteva za obeštećenje prema nalogu za oduzimanje imovine i običajnom pravu", navodi se u tužbi.

Iz PleasrDAO tvrde da prema originalnom kupoprodajnom ugovoru koji je Škreli potpisao, njemu zabranjeno umnožavanje, repliciranje ili eksploatacija albuma, uz dopuštenje da se rekreativno preslušava u prostorima koji se ne smatraju koncertnim prostorima. Ako bi Škreli prodao album, originalni ugovor bi bio obavezujući za kupca treće strane.

Tokom drugog uključenja uživo, Škrelija je jedan od pratilaca pitao da li je zadržao primerak albuma.

"Puštao sam ga na YouTube-u pe nekoliko dana, iako ga je neko platio četiri miliona dolara", odgovorio je nekadašnji biznismen, priznavši da je napravio i fizičke kopije koje je "sakrio u sefovima širom sveta".

"Nisam glup. Ne kupujem nešto za dva miliona dolara, samo da bih imao jedan primerak", izjavio je on.

Podsećamo, Škrelija su korisnici interneta proglasili "najomraženijim biznismenom na svetu", nakon što se ispostavilo da je čak 55 puta povećao cenu leka Daraprima koji se koristi protiv malarije i AIDS-a sa 13,5 na 750 dolara po tableti, dok je bio na čelu farmaceutske kuće Turing Pharmaceuticals. Iako zbog tog povećanja cene nije odgovarao pred zakonom, osuđen je na sedam godina robije zbog pronevere vrednosnih papira i manipulacije sa deonicama, a pušten je posle četiri godine.

Komentari (0)

Kultura