Aktuelno iz kulture

Glumac Dušan Vukašinović o festivalu "Mapa 032": "To je trenutno najveća tema u gradu"

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

16:44

Glumac Dušan Vukašinović o festivalu "Mapa 032": "To je trenutno najveća tema u gradu"
Glumac Dušan Vukašinović o festivalu "Mapa 032": "To je trenutno najveća tema u gradu" - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Dušan Vukašinović jedan je od organizatora prvog pozorišnog festivala u Čačku "Mapa 032", koji će biti održan od 23. do 29. septembra.

Čačanin rođenjem, Vukašinović je sa suprugom Jovanom Mišković osnivač Pozorišno-umetničke laboratorije "Pult" iz Novog Sada, a pre tri godine su dobili poziv Kulturnog centra Čačka da preuzmu rad njihove glumačke radionice namenjene mladima, kasnije i grupe za odrasle.

Glumac kaže da je pozitivan znak što je u gradu počelo da se priča o festivalu.

"To je trenutno najveća tema u gradu, kako do karata, kako do mesta, kako videti šta je to što će biti novo", naveo je Vukašinović, dodavši da bi voleo da neki drugi mladi ljudi preuzmu talas i da se takvi festivali prošire po zemlji.

"Mapa 032" je pozorišni festivalu mladih amaterskih i profesionalnih autora, čiji je koncept da ima dve takmičarske selekcije - amatersku u prepodnevnom i profesionalnu u večernjem terminu. Tu je i muzički program, kao i umetničke radionice koje će voditi mladi umetnici, a namenjene su delom publici, a delom učesnicima.

"Imaćemo stručni žiri, a pored toga publika će ocenjivati predstave, tako da će biti dodeljene nagrade stručnog žirija, nagrade publike i dve glavne nagrade festivala", napomenuo je Vukašinović.

Prema njegovim rečima, od glavnih nagrada, festival dodeljuje "Trag" za ukupan doprinos razvoju pozorišne scene, a druga je "Otisak", čiji je dobitnik neko od profesionalnih autora koji nisu stariji od 32 godine.

Vukašinović je istakao da autorima smatraju "sve stvaraoce koje učestvuju u kreativnom pozorišnom procesu", dakle reditelje, glumce, dramske pisce, dramaturge, kompozitore, scenografe, kostimografe, koreografe i druge.

"Jedan mladi autor će dobiti nagradu 'Otisak', kao nešto što ostaje na našoj mapi i teži da jednog dana postane 'Trag', što je nagrada onome koje svojim tragom ostavio veliki značaj na pozorišnoj sceni Čačka", naveo je glumac. 

Festival u takmičarskoj selekciji ima nekoliko "potpuno jednako relevantnih, uspešnih, umetnički vrednih,  pa čak i jednako osvedočenih predstava". 

To su predstave "Ko je ubio Dženis Džoplin" Srpskog narodnog pozorišta, "Ko igra Sonju Savić" Gradskog pozorišta Čačak, "Ljubinko i Desanka" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, "Uspavanka za Aleksiju Rajičić" Narodnog pozorišta iz Beograda, a takmičarski program zatvara predstava "Tri zime" pozorišta Promena iz Novog Sada. 

"Sve predstave su već mnogostruko nagrađivane na najvećim festivalima u zemlji i regionu, tako da one zapravo dolaze kao već važne i velike predstave da se po prvi put susretu sa publikom u Čačku", rekao je Vukašinović.

Komentari (0)

Kultura