Evropa

Zelenski upozorava na "sve jači savez" Rusije i Severne Koreje: Šta piše u predlogu sporazuma koji je Putin poslao Dumi

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/10/2024

-

08:59

Zelenski upozorava na "sve jači savez" Rusije i Severne Koreje: Šta piše u predlogu sporazuma koji je Putin poslao Dumi
Zelenski upozorava na "sve jači savez" Rusije i Severne Koreje: Šta piše u predlogu sporazuma koji je Putin poslao Dumi - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je nedavno ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporozio na "sve jači savez" Rusije i Severne Koreje, ruski predsednik Vladimir Putin, podneo je juče Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severene Koreje. Zelenski je naime, nakon pisanja pojedinih medija koji su objavili da će Severna Koreja verovatno rasporediti redovne trupe u Ukrajini da bi pomogla Rusiji na frontu, u obraćanju javnosti rekao da to zahteva snažan odgovor Ukrajine i njenih međunarodnih partnera.

Međunarodni partneri nisu ostali tihi, tačnije, novi generalni sekretar NATO, Mark Rute, rekao je da se Alijansa neće plašiti ruskih pretnji, te da će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu.

"Ovde više nije reč samo o prenošenju oružja, već o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage. U svetlu ove eskalacije, ukrajinskim trupama na frontu je potrebna više podrške", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Volodimir Zelenski

Naime, kako prenosi Tanjug, Ukrajina tvrdi da Severna Koreja isporučuje Rusiji balističke rakete i ogromne količine artiljerijskih granata. Rusija i Severna Koreja potpisale su pakt o međusobnoj odbrani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu ranije ove godine. Južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-hjun rekao je poslanicima početkom oktobra da Severna Koreja verovatno planira da pošalje trupe u Ukrajinu da se bore na strani Rusije, a 10. oktobra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve tvrdnje odbacio kao lažne.

CNN podseća da je Putin je tokom poslednje posete rekao da dve zemlje podižu odnose na novi nivo, a svernokorejski lider Kim Džong Un je izrazio "punu podršku i solidarnost sa borabama ruske vlade, vojske i naroda", ukazujući na rat Moskve u Ukrajini da "zaštiti sopstveni suverenitet, bezbednost i teritorijalnu stabilnost".

Šta piše u sporazumu

Inače, kao što je navedeno, ruski predsednik Vladimir Putin podneo je juče Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severene Koreje. Odgovarajući predlog zakona objavljen je u ponedeljak u zakonodavnoj bazi podataka Državne dume, prenosi Interfaks.

U predlogu zakona se navodi da se ratifikuje "sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje", koji je potpisan u Pjongjangu 19. juna 2024. godine".

"Strane imaju za cilj uspostavljanje globalne strateške stabilnosti i pravednog multipolarnog međunarodnog sistema", dodaje se u dokumentu.

profimedia

Ruska Duma

Ključna odredba u članu 4 sporazuma, kaže da ako Rusija ili Severna Koreja budu napadnute i uđu u ratno stanje, druga strana će pružiti vojnu i drugu pomoć, koristeći sva raspoloživa sredstva, u skladu sa članom 51 Povelje UN i zakonima oba naroda, prenosi Kijev post.

Osim ovoga, prema članu osam, strane stvaraju mehanizme za zajedničko delovanje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti u interesu sprečavanja rata, kao i obezbeđenja regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti.

Ugovorom je predviđeno da strane trajno održavaju i razvijaju, vodeći računa o svom nacionalnom zakonodavstvu i svojim međunarodnim obavezama, odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva, zasnovane na principima međusobnog poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanja u unutrašnje pitanja, ravnopravnosti i drugih principa međunarodnog prava koji se odnose na prijateljske odnose i saradnju među državama.

Strane nastoje da uspostave globalnu stratešku stabilnost i pravičan multipolarni međunarodni sistem, navodi se u memorandumu uz sporazum, prenosi TASS.

Takođe, ugovorom se navodi da će u slučaju neposredne pretnje aktom oružane agresije na jednu od strana, druga strana na zahtev odmah aktivirati bilateralne kanale za konsultacije u cilju usaglašavanja svojih pozicija i dogovarajući se o mogućim praktičnim merama da pomognu jedni drugima u otklanjanju pretnje.

Da će jedna drugugoj pomoći u slučaju napada, potvrdio je i zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, koji je rekao da će u tom slučaju biti preduzete sve neophodne mere.

"Ukoliko bude izvršen akt agresije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje, biće preduzete sve neophodne mere u skladu sa našim zakonodavstvom, u skladu sa zakonodavstvom DNRK", rekao, prenosi TASS.

Ugovor će stupiti na snagu kada obe zemlje razmene dokumente o ratifikaciji. Ovaj dokument bi trebalo da zameni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap, a kako prenosi Kijev post, klauzula o vojnoj pomoći veoma liči na odredbu iz Ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći između SSSR-a i Severne Koreje iz 1961. Zapadni izvori navode da Severna Koreja isporučuje milione artiljerijskih granata Rusiji za njen rat sa Ukrajinom. Pored toga, severnokorejski vojni inženjeri i osoblje navodno pomažu ruskim snagama. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je pre dva dana da Severna Koreja ne samo da šalje oružje već i raspoređuje svoje građane da se bore zajedno sa ruskim trupama.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

Kim Džong Un i Vladimir Putin

Kijev Post je, pozivajući se na svoje obaveštajne izvore, ranije izvestio da je više od 20 vojnika poginulo u raketnom udaru 3. oktobra u blizini Donjecka, uključujući šest oficira iz Severne Koreje, koji su došli da se posavetuju sa svojim ruskim kolegama. Prema izveštajima ruskih društvenih medija, pre raketnog udara, Rusi su severnokorejskim predstavnicima demonstrirali obuku osoblja za jurišne akcije i odbranu. Prošle godine je ukrajinska Glavna obaveštajna uprava prijavila dolazak ograničenog kontingenta vojnika iz Severne Koreje na kako navode "privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine, uključujući jedinice inžinjerijske trupe, što ukazuje na aktivnu saradnju Rusije i Severne Koreje".

Govoreći o ovom sporazumu, portparol Kremlja Dimitrij Peskov, rekao je juče da on predstavlja dubinsku saradnju dve zemlje u svim oblastima, ukljujući i bezbednost dve zemlje.

"Formulacije u sporazumu ne zahtevaju pojašnjenje, one su prilično nedvosmislene. Najvažnije je da sporazum podrazumeva dubinsku stratešku saradnju u svim oblastima, uključujući pitanja bezbednosti", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

"NATO će nastaviti da pruža pomoć Kijevu"

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute rekao je da se Alijansa neće plašiti ruskih pretnji te da će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu.

"Poruka (predsedniku Rusije Vladimiru Putinu) je da ćemo nastaviti, da ćemo učiniti sve što je potrebno da budemo sigurni da on ne postigne svoj cilj, da će Ukrajina pobediti", rekao je nedavno Rute.

Komentari (0)

Evropa