Evropa

Visoka koncentracija olova i arsena u okruženju Luke Bar, Gazdić: Građani da izbegavaju to područje

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

10:55

Visoka koncentracija olova i arsena u okruženju Luke Bar, Gazdić: Građani da izbegavaju to područje
Visoka koncentracija olova i arsena u okruženju Luke Bar, Gazdić: Građani da izbegavaju to područje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koncentracije olova i arsena u okruženju Luke Bar veoma su visoke, saopštio je danas direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.  

"Na osnovu rezultata merenja koja je izvršio Centar za ekotoksikološka istraživanja tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godinu u okruženju Luke Bar, zaključak je da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak 10 puta veća u odnosu na propisane ciljne vrednosti", kazao je Gazdić u izjavi za TV CG.  

Institut za javno zdravlje je, kako navodi Gazdić, propisao mere koje treba da se sprovedu i ekološka inspekcija bi trebalo da, ukoliko je došlo do tih velikih prekoračenja, zatvori izvor zagađenja.  

"Preporuka jeste da građani, oni koji ne moraju da idu u to područje, oko Luke Bar, da izbegavaju dok se ne sprovedu sve mere koje budu naložila ekološka inspekcija", zaključio je Gazdić.  

Ekolog Vuk Iković je komentarisao trovanje radnika u kompaniji Port of Adria i istakao da je reč o nemaru poslodavca prema radnicima i prema životnoj sredini.  

Iković ističe da poslodavac nije poštovao propise što je dovelo do toga da radnici budu ugroženi.

Dodaje da se ovo mora rešiti hitno, te da su na potezu institucije sistema.  

"Trovanje teškim metalima kao što je olovo je jedno od najtežih, najakutnijih trovanja koje može da se desi u čovekovom organizmu i odražava se na vitalne organe, znači i na srce i na jetru, na bubrege... Ko će da plati zdravlje tih ljudi? Može li se zdravlje jednog čoveka i vrednost jednog vitalnog organa, jednog srca, izračunati", upitao je Iković, preneo je portal RTCG.  

Ministar pomorstva Filip Radulović zatražio je juče hitnu istragu povodom slučajeva trovanja olovom radnika u kompaniji "Port of Adria".  

Podgoričke Vijesti objavile su ranije da im je potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika kompanije "Port of Adria" ima povišen nivo olova u krvi, da su obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nisu dobili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa