Evropa

Le Pen pred sudom negirala da su ona i njena stranka proneverili sredstva EU: "Novac iskorišćen legitimno"

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

19:00

Le Pen pred sudom negirala da su ona i njena stranka proneverili sredstva EU: "Novac iskorišćen legitimno"
Le Pen pred sudom negirala da su ona i njena stranka proneverili sredstva EU: "Novac iskorišćen legitimno" - Copyright EPA-EFE/Teresa Suarez

veličina teksta

Aa Aa

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen negirala je danas na saslušanju u Parizu da je počinila krivično delo, u slučaju u kome se njoj i njenoj stranci Nacionalno okupljanje (RN) sudi zbog sumnje o proneveri sredstava Evropskog parlamenta.

Le Pen je pred sudom u Parizu rekla da ne vidi pravu razliku između domaćeg političkog rada i političkog rada EU, braneći sebe i svoju stranku RN od optužbi za proneveru fondova EU, preneo je Frans 24.

Ona je svedočila danas, tokom prvog od tri dana, koliko se očekuje da će svedočenje trajati.

Le Pen, sam RN i još 24 partijskih zvaničnika, zaposleni, bivši poslanici i parlamentarni pomoćnici, optuženi su da su koristili novac Evropskog parlamenta za plaćanje osoblja u Francuskoj koje je radilo za njihovu stranku, koja se u to vreme zvala Nacionalni front.

Le Pen i kooptuženi negiraju optužbe i ističu da je novac iskorišćen legitimno, tvrdeći da optužbe pokazuju suviše usku definiciju onoga što parlamentarni pomoćnik radi.

Ona je danas iznela osnovu svoje odbrane, rekavši da veruje da je uloga poslanika u Evropskom parlamentu bila da progura agendu svoje stranke u Francuskoj koliko i da radi na zakonodavstvu u Briselu.

"Ne vidim razliku između zadatka nacionalnog poslanika i zadatka evropskog poslanika, osim u razmerama. Mi se bavimo politikom", rekla je Le Penova.

Ako budu proglašeni krivima, optuženi bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 10 godina i novčanu kaznu od milion evra.

Oni poput Le Pen koji su u to vreme bili izabrani zvaničnici rizikuju da im bude zabranjeno obavljanje javnih funkcija do 10 godina, dok bi neizabrani članovi mogli da se suoče sa petogodišnjom zabranom.

Poslanicima EU se dodeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući i za njihove pomoćnike, ali nije predviđeno da ih koriste za finansiranje partijskih aktivnosti.

Evropski parlament je procenio štetu za navodno počinjena krivična dela na 3,5 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa