Evropa

Jedna zemlja je devastirana šumskim požarima, a kako su papir i maramice koje koristite možda imale ulogu u tome

Komentari

Autor: Euronews, CNN

10/10/2024

-

07:11

Jedna zemlja je devastirana šumskim požarima, a kako su papir i maramice koje koristite možda imale ulogu u tome
Jedna zemlja je devastirana šumskim požarima, a kako su papir i maramice koje koristite možda imale ulogu u tome - Copyright Tanjug AP/Bruno Fonseca

veličina teksta

Aa Aa

Tokom tri dana sredinom septembra, šumski požari su brzo zahvatili delove Portugala, pretvarajući nebo u paklenu, zadimljenu crvenu boju na severu zemlje. U centralnom delu Portugala, požar je zahvatio auto-put, odsekavši gornju polovinu zemlje od donje. Poginulo je devet osoba.

Malo ljudi u drugim delovima Evrope i SAD zapravo uzima u obzir to da su neki od proizvoda koje oni svakodnevno koriste možda igrali ulogu u pogoršanju ovih požara. Određeni brendovi toaletnog papira, maramice i kancelarijskog papira napravljeni su od materijala od drveća eukaliptusa, alohtone vrste u Portugalu.

Eucalyptus globulus - poznat i kao tasmanijska plava guma - idealno je drvo za komercijalnu kultivaciju jer brže raste, ima veću količinu vlakana i proizvodi više pulpe od većine drugih vrsta. To znači da se od njega mogu napraviti visokokvalitetni papir i maramice na efikasan i ekonomičan način, piše CNN.

Problem je što su stabla eukaliptusa posebno zapaljiva. 

Drvo eukaliptusa je poreklom iz Australije i pruža hranu i sklonište koalama, između ostalih divljih životinja. Brzo se proširilo i u drugim zemljama, uključujući Portugal, gde je doneseno početkom 19. veka.

Kako je portugalska industrija papira i drveta rasla sredinom 1900-ih, tako su rasle i plantaže eukaliptusa, a vrsta sada pokriva skoro 2 miliona hektara. Proporcionalno svojoj veličini, Portugal ima više eukaliptusa od bilo koje zemlje na svetu. 

U toku je debata o ulozi eukaliptusa u šumskim požarima i u Kaliforniji i u Portugalu, a neke studije pokazuju da oni imaju mali uticaj na pogoršanje požara. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da su ovo drveće - posebno njihova kora, grančice i lišće - zapaljivije od drugih vrsta.

Portugalska ekološka grupa pod nazivom Quercus - naučni naziv za hrast - želi da smanji širenje stabala eukaliptusa i podstakne veći rast autohtonog hrasta.

Potreba za raznovrsnijim šumskim pejzažom

Prema Portugalskom institutu za zaštitu prirode i šumarstvo (ICNF), šumska površina Portugala je 26 odsto drveća eukaliptusa, 23 odsto bora, 23 odsto hrasta plute i 11 odsto hrasta crnike. Istraživači ne smatraju da su ove četiri vrste drveća dovoljno raznolike da spreče brzo širenje požara.

Pošto neko drveće raste duže od drugih i može drugačije da reaguju na požare, kombinacija vrsta duž pejzaža pomoći će zemlji da izbegne intenzivne šumske požare.

S obzirom da se posledice smrtonosnih požara iz juna 2017. još uvek osećaju, upravljanje šumama je ponovo pod lupom.

Kako je i Euronews ranije pisao, mnogi lokalni stanovnici takođe upiru prstom u zloupotrebu eukaliptusa u portugalskim šumama.

Uprkos tome što je eukaliptus poreklom iz jugoistočne Australije, ova vrsta drveća pokriva 1,3 miliona hektara šumskog područja u Evropi, prema Evropskom atlasu šumskih vrsta drveća.

Više od 80 odsto ove površine je na Iberijskom poluostrvu. A kako šumski požari postaju sve češći, istraživači kažu da razumeju ljutnju prema eukaliptusu.

Pošto naraste do 70 metara u visinu, što ga čini najvišim drvetom u Evropi, požari na plantažama eukaliptusa obično su veoma opasni.

"Asocijacija na šumske požare je prirodna. Eukaliptus sve više postaje dominantna vrsta u našim šumama", rekao je Domingos Ksavijer Viegas, direktor Centra za istraživanje šumskih požara (CEIF). 

"Drveće eukaliptusa može izazvati sekundarna žarišta, oslobađajući čestice koje se mogu projektovati na velike udaljenosti i izazvati nove požare", dodao je.

Međutim, stručnjaci ističu da je drvo izvor prihoda za stanovnike severnog i centralnog Portugala, jer se široko koristi u industrijske svrhe, uglavnom za papirnu kašu, ogrevno drvo i drvnu građu.

Komentari (0)

Evropa