Evropa

uživo Usvojena deklaracija Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku: Puna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/10/2024

-

15:27

Usvojena deklaracija Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku: Puna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine
Tanjug/HINA/Damir Senčar - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

U Dubrovniku se održava samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. Reč je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

21.47 Usvojena deklaracija Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa 

Učesnici Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa koji je danas održan u Dubrovniku usvojili su zajedničku deklaraciju o čijem se tekstu diskutovalo, a u kojoj se daje dalja podrška Ukrajini, osuđuje ruska agresija na tu zemlju i pruža podrška njenoj nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Potpisnici deklaracije osudili su, kako je navedeno, neopravdanu i protivzakonitu rusku agresiju na Ukrajinu, kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN i veliku pretnju miru i bezbednosti Evrope i sveta, a u dokumentu se potvrđuje i nepokolebljiva posvećenost pružanju kontinuirane višestrane podrške Ukrajini, koliko god je potrebno.

Potpisnici su u deklaraciji, čiji je tekst objavljen na sajtu Vlade Hrvatske, pozvali celu međunarodnu zajednicu da intenzivira podršku Ukrajini i istovremeno pozvali sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskoj agresiji.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

21.00 Vučić učestvovao na radnoj večeri na Samitu u Dubrovniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras radnoj večeri na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku. Vučić je zahvalio domaćinima na prijemu i gostoprimstvu.

"Ovo je bila još jedna prilika da razgovaramo o bitnim temama u opuštenijoj atmosferi", napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.  

18.40 Osmani besna što treći put na samitu o Ukrajini nema obaveznih sankcija Rusiji

Predsednica privremenih prištinskih institucija u Prištini Vjosa Osmani danas je u Dubrovniku na samitu  Ukrajina - Jugoistočna Evropa izrazila nezadovoljstvo zbog izmena završnog dokumenta u kome se na inicijativu Srbije ne govori o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji.

Vjosa Osmani je pobesnela i javno pitala kako je moguće da treći put na samitu o Ukrajini nema stavke o obavezom uvođenju sankcija Rusiji, saznaje Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija uspela da izmeni nekoliko bitnih tačaka deklaracije sa samita tako da između ostalog  više ne piše da se zemlje obavezuju već da se podstiču da se usklade sa merama EU.

On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine u skladu sa Poveljom UN, ali da će ostati bez uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

On je dodao da je Srbija uspela da promeni još neke tačke zajedničke deklaracije koje su bile važne.

I na prethodnom samitu u Tirani u februaru usvojen je dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen, a tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom "malignom uticaju". 

17.39 Vučić: Srbija vodi svoju politiku i neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku, gde se održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, da Srbija vodi svoju politiku i da neće uvoditi sankcije Rusiji. 

"Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. Prihvaćeno je nekoliko predloga Srbije koji su bili važni u dokumentu sa samita, predviđeno da se zemlje podstiču da usklade politiku sa EU, ali bez uvođenja sankcija Rusiji", rekao je predsednik Srbije.

Tanjug/Video

 

16.50 Vučić odgovorio Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istakao da su događaji iz devedesetih godina prošlog veka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije, prenosi Tanjug. Opširnije u posebnoj vesti

16.30 Zelenski: Mir je u međunarodnom kontekstu dragocen

Ukrajinski predsednik Voldimir Zelenski je je rekao da ovaj sastanak, koji se održava treći put u ovom formatu, za Ukrajinu mnogo znači. Dodao je da je sve što može da doprinese stabilnosti sveta u ovom trenutku i u budućnosti izrazito važno.

"Međutim, sigurnost je ugrožena. Mir u međunarodnom kontekstu je dragocen. Nikoga u Evropi ne treba podsećati koliko je mir, pogotovo ovde na Balkanu, dragocen. Ono što se događa, zapravo i na Balkanu, i ono što se događa kod nas u Ukrajini na neki način određuje stabilnost čitave Europe i zato vam hvala na vašoj potpori. Hvala vam što ustajete protiv nastojanja Rusije da destabilizira i ovu regiju", naveo je Zelenski. 

15.45 Plenković: Cilj je da se dotaknemo tri tačke

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao na samitu da je cilj da se danas dotaknu tri tačke. Jedna je odnos sa Evropskom unijom. Takođe, jedna je tačka prekid tradanja u Ukrajini i podrška koja može da se ponudi putem međunarodnih sporazuma. 

"MI smo jedna od zemalja koja je odustaje od podrške Ukrajini. Danas Hrvatska stoji uz Ukrajinu i pruža punu podršku i pomoć Tako je bilo od prvog dana ruske invazije koja traje gotovo hiljadu dana", rekao je Plenković. 

Naveo je da je srećan što je ovo treći samit Ukrajine i Jugoistočne Evrope, prenosi HRT. 

15.26 Vučić doputovao u Dubrovnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Dubrovnik gde će učestvovati na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

15.20 Zelenski jutros doputovao u Dubrovnik

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

On je po dolasku na samit rekao da će na skupu u formatu "Ukrajina plus 12 zemalja" biti reči o primeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Tanjug/HINA/Damir Senčar

 

15.10 Šta će pisati u deklaraciji?

Učesnici bi trebalo da usvoje zajedničku Dubrovačku deklaraciju, a o tekstu se još pregovara, a kako se navodi u hrvatskim medijima, ona bi trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Sporni deo deklaracije za Srbiju je onaj u kome se, kako je ranije rekao predsednik Vučić, pored ostalog traži uvođenje sankcija Rusiji.

U februaru je na samitu u Tirani usvojen dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen, a tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom "malignom uticaju". 

15.00 Ko sve učestvuje na samitu?

Na današnji skup najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice privremenih prištinskih instititucija Vjose Osmani. Potvrđeno je i prisustvo  premijera Grčke, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH, a ostale zemlje učesnice biće predstavljene na nivou ministara.

Komentari (0)

Evropa