Evropa

Britanija vraća ostrva Čagos Mauricijusu: Okončan višegodišnji spor oko poslednje ostrvske kolonije u Africi

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

18:41

Britanija vraća ostrva Čagos Mauricijusu: Okončan višegodišnji spor oko poslednje ostrvske kolonije u Africi
Britanija vraća ostrva Čagos Mauricijusu: Okončan višegodišnji spor oko poslednje ostrvske kolonije u Africi - Copyright Tanjug/AP/U.S. Navy

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je pristala da preda ostrva Čagos Mauricijusu, čime je okončan višegodišnji spor oko poslednje britanske afričke kolonije.

Velika Britanija je proterala stanovnike arhipelaga Čagos 1960-ih i 1970-ih, u onome što je opisano kao zločin protiv čovečnosti.

Britanija je zadržala ovaj posed i nazvala ga Britanskom teritorijom Indijskog okeana, ili BIOT, nakon što je Mauricijus stekao nezavisnost 1968, prenosi Gardijan.

Sporazum je usledio posle rundi pregovora koji su počeli 2022. godine, nakon što su Međunarodni sud pravde, (ICJ), Generalnea skupština UN i Međunarodni sud za pomorsko pravo (ITLOS) 2019. i 2021. godine priznali argumente Mauricijusa za suverenitet nad arhipelagom Čagos. 

Utvrđeno je da je Britanija nezakonito odvojila ostrva Čagos od Mauricijusa pre nego što je dala nezavisnost 1968. godine.

Velika Britanija je prvobitno ignorisala glasove UN i sudske presude kojima se zahtevalo da vrati ostrva, naglašavajući da je presuda MSP bila samo "savetodavno mišljenje".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa