Evropa

Sprečen mogući teroristički napad na izraelsku ambasadu u Berlinu

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

23:30

Sprečen mogući teroristički napad na izraelsku ambasadu u Berlinu
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne jedinice i istražitelji nemačke Federalne kriminalističke policije sprečili su mogući teroristički napad na izraelsku ambasadu u Berlinu, preneli su danas nemački mediji.

Teško naoružani pripadnici specijalnih snaga policije upali su danas u jednu kuću u Bernau u Brandenburgu i pretresli jedan stan u višespratnici u Sankt Avgustinu u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, prenosi dnevni list Bild.

"Večeras je izvedena policijska operacija u Bernau kod Berlina i u Sankt Avgustinu kod Bona. U Berbau je uhapšen jedan osumnjičeni za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. U Sankt Avgustinu su ispitivani svedoci i obezbeđeni su mogući dokazi", izjavio je Mihael Rameler, portparol nadležnog saveznog tužilaštva.

Nemačke vlasti su zahvaljujući konkretnoj dojavi stranih obaveštajnih službi ušle u trag čoveku koji ranije nije bio poznat kao pretnja, a antiteroristička služba je presrela preteće poruke iz kojih je izveden zaključak da jedan Libijac, pripadnik Islamske države (IS) navodno želi da napadne izraelsko diplomatsko predstavništvo u Berlinu iako nije bilo jasno da li napad namerava da izvrši vatrenim oružjem ili eksplozivom.

Istovremeno, postojale su indicije da je osumnjičeni za terorizam nakon napada želeo da pobegne kod svog strica u Sankt Avgustin, a zatim u inostranstvo.

Još je nejasno da li je stric znao za planove svog sinovca, ali, prema rečima federalnog tužioca, on se ne smatra optuženim, već svedokom.

Navodi se da je osumnjičeni terorista IS ušao u Nemačku u novembru 2022. godine i podneo je zahtev za azil u januaru 2023. godine.

Samo osam meseci kasnije, 28. septembra 2023. godine, njegova molba je odbijena i trebalo je da bude deportovan u Libiju, ali to se nije dogodilo i Libijac je do sada nesmetano živeo u Bernau.
 

Komentari (0)

Evropa