Evropa

Litvanija zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži Lukašenkove zločine protiv čovečnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

21:32

Litvanija zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži Lukašenkove zločine protiv čovečnosti
Litvanija zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da istraži Lukašenkove zločine protiv čovečnosti - Copyright Tanjug/AP/Alexander Kazakov

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija je podnela Međunarodnom krivičnom sudu zahtev da se ispitaju mogući zločini protiv čovečnosti režima beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

"Danas, 30. septembra, predstavnici Ministarstva pravde uputili su zahtev Republike Litvanije Međunarodnom krivičnom sudu za pokretanje istrage u skladu sa članom 14. Rimskog statuta u vezi sa situacijom u Belorusiji, posebno u vezi sa zločinima protiv humanosti koje je počinio režim Aleksandra Lukašenka – prisilna deportacija i progon lica i druge okrutne radnje koje su u suprotnosti sa osnovnim normama međunarodnog prava", navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva pravde Litvanije.

Dodaje se da "iako Belorusija nije država potpisnica Rimskog statuta kojim se uspostavlja Međunarodni krivični sud, ovaj sud takođe ima nadležnost da istražuje situacije u kojima zločini protiv čovečnosti prelaze granice država potpisnica Rimskog statuta, kao što je Litvanija".

Lukašenko je na vlasti u Belorusiji od 1994. godine, a na predsedničkim izborima 2020. godine, koje su SAD i zapadni saveznici ocenili kao nameštene, obezbedio je šesti mandat.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa