Evropa

Uhapšeni ekstremni navijači Intera i Milana pod optužbom da su formirali mafijaške grupe, pominje se i trgovina drogom

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2024

-

18:27

Uhapšeni ekstremni navijači Intera i Milana pod optužbom da su formirali mafijaške grupe, pominje se i trgovina drogom
Uhapšeni ekstremni navijači Intera i Milana pod optužbom da su formirali mafijaške grupe, pominje se i trgovina drogom - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko žestokih navijača milanskih fudbalskih klubova privedeno je pod optužbom da su formirali kriminalne grupe sa ciljem da preuzmu kontrolu nad poslovima na i oko stadiona San Siro, prenosi Euronews.

Italijanska policija uhapsila je u ponedeljak 19 osoba optuženih za formiranje mafijaških grupa povezanih sa fudbalskim biznisom, u potezu koji je "desetkovao" rukovodstvo navijačkih grupa koje podržavaju dva kultna kluba Serije A, prenose domaći mediji.

Većina pritvorenika su vrhunski ultrasi — ili žestoki navijači — milanskih fudbalskih klubova Inter i Milan. Optužbe uključuju zločinačku zaveru, korišćenje "mafijaških metoda", iznudu, napad i druga teška krivična dela. Kalabrijske mafijaške grupe Ndrangeta možda su umešane, takođe su saopštile vlasti.

Prsten je navodno pokušavao da preuzme kontrolu nad nekoliko poslovnih aktivnosti na milanskom stadionu Đuzepe Meaca, takođe poznatom kao San Siro, kao što su prodaja hrane, ulaznica i suvenira za navijače, kao i upravljanje plaćenim parkingom. Međutim, vlasti veruju da su oni takođe mogli biti umešani u trgovinu drogom.

Neki od najistaknutijih uhapšenih su Aleks Kolonjo i Kristijan Rozijelo, koje je italijanska štampa nazvala "prijateljima i telohraniteljima" Fedeza, poznatog rep umetnika i muzičkog producenta. Policija je uhapsila i Luku Lučija, poznanika lidera krajnje desničarske partije Lega Matea Salvinija.

Takođe su pretražili kuće više od 50 navijača, uključujući i onu Đankarla Lombardija, istaknutog vođe navijača Milana pod nadimkom "Baron", kao i Antonija Beloka, bivšeg lokalnog šefa Ndrangete koji je ubijen pre nekoliko nedelja, navodno pristalice Intera.

Navijače Intera i Milana vezuje "pakt o neratu" od 1981. godine, nakon smrti 21-godišnjeg navijača, podseća Euronews.

Međutim, vlasti kažu da se sporazum između dve grupe sada pretvorio u poslovni dogovor sa ciljem "stvaranja profita i zajedničkog upravljanja svim mogućim profitabilnim aspektima fudbala".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa